Румен Спецов с първи думи за среднощния щурм на КПП-та

0
2600

По думите на изпълнителният директор на приходната администрация са открити нарушенията за десетки милиони левове, които не са отчетени като оборот

Множество нарушения на данъчното законодателство са открити при координирана акция на данъчните едновременно на няколко гранични пункта в страната, съобщиха от НАП.

„Открихме несъответствия и направихме повторна проверка. Открихме касови бележки, които се маркират, но не стигат до отчетите на НАП. Затова и днес сме тук, за да видим на какво се дължи това несъответствие.

Половината от касовите апарати, които са на пункта „Капитан Андреево” не са свързани с НАП. Това важи и за ГКПП „Лесово” и ГКПП „Малко Търново”.

Това обяви изпълнителният директор на приходната администрация Румен Спецов на брифинг за журналисти на ГКПП „Капитан Андреево“.

Фискалните устройства, които не са свързани със системата на НАП са стари модели, които не покриват изискванията и не са били подменени навреме.

„Съгласно действащите разпоредби всеки касов апарат трябва да бъде свързан със системата на НАП и всяка една продажба да се отчита в нашата система. Тоест всяка една касова бележка трябва да бъде отчетена в НАП до 5 минути“, посочи той.

По думите му нарушенията са за десетки милиони левове, които не са отчетени като оборот.

„Ако средно на ден минават по 1000 товарни автомобили, още толкова леки коли и автобуси – поне половината не са отчетени“, подчерта Спецов и допълни:

„От сумата, която се взима от леките автомобили – 80 на сто отива за държавата, а другите 20 процента са за фирмата, която обслужва апаратите. Според сключените договори фирмата, която обслужва системата, не заплаща такса за сметка на обслужването на пункта“.

Ако касовите апарати не са свързани, то не може да се каже, че тази такса постъпва в държавния бюджет.

„От фирмата, изразяват единствено съжаление за допусната грешка и са готови за пълно съдействие до изясняване на случая“, заяви изпълнителният директор на приходната администрация.

Санкциите, при допуснати нарушения от страна на обслужващата фирма, могат да бъдат в две насоки – от страна на НАП и от страна на държавата.

„Касае се за глоби над 10 хиляди лева“, подчерта Спецов.

В момента тече цялостна проверка на фирмата, която обслужва фискалните апарати на ГКПП-тата.

blitz.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук