Румяна Бъчварова: Поздравявам колегите за перфектната работа по обезвреждането на барикадиралия се Петър Коджейков

0
812

“Искам да поздравя колегите за перфектната работа по обезвреждането на барикадиралия се Петър Коджейков в столицата.“ Това каза вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова по БТВ по повод успешната полицейска операция по обезвреждането на въоръжения Петър Коджейков, който се беше барикадирал в дома си в столичния квартал “Стрелбище“. Бъчварова поясни и, че антитерористичното учение, проведено преди дни в София, не е било отговор на атаката в Брюксел, а се е провело, за да се видят слабостите на службите.

Бъчварова говори днес и относно бежанската вълна от Гърция. “Няма основание да вдигаме стена на границата с Гърция, това е вътрешна граница на ЕС и към момента ситуацията е такава, че рискът от тази страна е по-скоро потенциален отколкото реален“, увери министърът.

Отноно Петър Коджабашев Бъчватова допълни „Той е стрелял и мога да кажа, слава Богу, са били добре екипирани хората на място и нямаме жертви в момента. Много професионална работа“.

„СДВР, главният секретар, който беше почти през цялото време там, Отряд „Кобра“, СОБТ, ВМА, Института по психология към МВР, от Общината хора, които направиха изключително правилна преценка за ситуацията, хладнокръвно планираха своите действия, за да не допуснат риск или поне да го снижат и в крайна сметка имаме този резултат, който показва техния професионализъм“, допълни тя.

На въпрос дали е Коджейков е психично болен, тя отговори, че предстои това да се установи. Тя уточни, че Петър Коджейков не е освидетелстван до този момент.

„Предстои самото разследване. Мисля, че вече в момента е в ход. Важното е, че имаме добър финал на тази история, която можеше да се окаже много опасна”, коментира министърът на вътрешните работи. „Виждаме как един личен проблем може да застраши живота на много хора. Факт е, че колегите направиха всичко възможно и пак ще повторя – много добра преценка за развитието на ситуацията в този момент”, посочи тя.

Относно антитерористичното учение в София, Бъчварова заяви, че то не е било в огтовор на атаката в Брюксел, а за да се видят слабостите на българските служби.

„Ние работим много активно след атентата в Париж. Имаме разработен план до най-малките детайли”, допълни тя.

„Следвали сме правила, както в реална ситуация”, посочи вътрешният министър. Тя поясни, че само ден след това е била в Брюксел и посочи, че мерките са били строги и категорични. По думите й, такова поведение трябва да имат и нашите служби. „Ние информирахме през целия ден, че ще има учение. Няма как всички да го информираме лично”, посочи Бъчварова и изказа извиненията си към тези, които не са разбрали.

„Ние трябва да сме готови за най-тежката ситуация. Ако тези хора бяха пропуснати да минат в разградената зона, техният живот щеше да бъде застрашен. Нашите служители трябва да имат готовност да защитят дори и с тези неудобства живота на гражданите”, добави министър Бъчварова.

Тя заяви, че все още не е готов подробният анализ на учението, но беше категорична, че няма да го обявява публично, защото не би искала да са публични нещата, в които са уязвими.

Относно бежанския поток от Гърция, Бъчварова увери, че има контакт с гръцките министри, които я информират навременно за сируацията в страната. “Включително и днес имахме такъв повод – с събитията с лагера в Идомини – те направиха всичко възможно, за да не допуснат излизането на бежанците и насочването им към нашите граници”, подчерта Бъчварова пред Би Ти Ви.

На въпрос може ли да се затвори границата ни с Турция, Бъчварова увери, че при тези 100-процентови проверки, които се провеждат от страна на България, това е форма на затваряне на границата. Дългата линия на външната ни граница все още не е обезопасена с оградно съоръжение, обясни тя.

„Факт е, че не трябва да бързаме с антитерористичния закон, защото в момента се подготвя една директива, която да урежда в европейски контекст всички проблеми. Факт е, че последните събития показват, че службите за сигурност в Европа трябва да работят по един нов начин – трябва да се модернизират”, каза Бъчварова и добави, че „факт е, че не можем да оставаме такива, каквито сме в момента”. Ние не можем да бъдем адекватни към заплахите за националната ни сигурност – и по отношение на бежанската заплаха и по отношение на терористичната, ако нямаме добре работещи служби, заяви министърът./труд

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук