Русия реже на скрап най-големите атомни подводници в света

0
1431

Най-големите в света стратегически атомни подводници клас „Акула” – „Северстал” и „Архангелск” ще бъдат нарязани за скрап, съобщи РИА Новости с позоваване на високопоставен представител на руския ВПК. Това щяло да стане на северодвинския завод „Звёздочка”.В СССР са построени шест подводници от този проект. След разпадане на държавата в бойния състав на руските ВМФ останали само трите „Северстал”, „Архангелск” и „Дмитрий Донски (модернизирана за ракетите „Булава”).

Строителството на атомни подводници-гиганти през 1970-те години позволи на СССР да постигне паритет със САЩ в областта на стратегическите ядрени сили като резултат спомогнало да се сключи договорът ОСВ-2. По-късно американците модернизираха своите стратегически подводници клас „Охайо” като носители на крилати ракети „Томахоук”.

Американците помогнали на руснаците да утилизират три подводници. „Северостал” и „Архангелск” дълго време стояли консервирани в резерв, но сега и те отивали „под ножа”. Във флота от този проект ще остане единствено „Дмитрий Донски”.

СПРАВКА БЛИЦ:
– дължина – 173 м;
– ширина на корпуса – 23 м;
– максимално водоизместване – 48 000 тона;
– максимална скорост (подводно положение) – 25 възела
– въоръжение – 20 балистични ракети Р-39.

Екип на БЛИЦ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук