Руските сили в Украйна прекратиха огъня в 10:00 часа московско време

0
104

Целта е да се отворят хуманитарни коридори, по които населението на градовете Мариупол и Волноваха да напусне

Руските сили в Украйна прекратиха огъня в 10:00 часа московско време, което е 9:00 часа българско време, за да отворят хуманитарни коридори за излизане от градовете Мариупол и Волноваха.

„Днес, 5 март, от 10:00 часа московско време руската страна обявява режим на тишина и отваря хуманитарни коридори, за да може мирните жители да напуснат Мариупол и Волноваха“, се казва в съобщение на руското министерство на отбраната.

От ведомството съобщиха още, че хуманитарните коридори и маршрутите за напускане са съгласувани с украинската страна.

Отварянето на хуманитарни коридори за мирното население бе един от въпросите, поставени в рамките на втория кръг на преговорите за мир между Москва и Киев.

Ръководителят на Киевската областна държавна администрация Алексей Кулеба заяви, че украинската страна „не разполага с официално потвърждение за това, че на 05.03.2022 е планирано прекратяване на огъня.

„При тези условия е невъзможно да се гарантира сигурността на превоза на хора през така наречените „хуманитарни коридори“ от пострадалите населени пунктове.

Подчертаваме, че създаването на „хуманитарния коридор“ е възможно само при спазването на пълна тишина.

Веднага щом украинската страна има официално потвърждение за това, за това ще бъде съобщено“, написа Кулеба в Telegram.

Изявлението на Кулеба направи преди съобщението на руското министерство на отбраната за откриването на хуманитарни коридори за жителите на Мариупол и Волноваха. Това обаче не променя нещата: украинските власти, най-вероятно, не възнамеряват да вървят към споразумения, които да позволят живота на мирните граждани да се опази.

Превод и редакция: БЛИЦ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук