Самолети с мигранти не кацат тайно на военните ни летища, ядоса се Каракачанов

0
7784

В България не кацат тайно на военни летища самолети с нелегални мигранти. Това е фалшива новина! Това пише в своя позиция вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

„Искам да се знае категорично и ясно, че България не приема тайно мигранти и никакви самолети с бежанци не са се приземявали на територията на страната. Това са фактите“, пише в позицията на Каракачанов. Позицията на военния министър е адресирана към „спекулациите от страна на определени политици, разпространявани чрез сайтове с неясен статут, че в България се карат мигранти с военни самолети„.

„От 2016 г. насам потокът на мигранти е намалял драстично и аз в качеството ми на заместник министър-председател по обществен ред и сигурност съм категоричен, че България няма да допусне отново кризата от 2013-2016 г.“, посочва още вицепремиерът и обяснява, че разпространяваните слухове са „смехотворни“.

„За да кацне самолет на военно летище, трябва аз да разреша. А за да разреша, трябва да зная каква е целта. Това важи и за военните, и за цивилните самолети. Ето защо, когато се говорят и пишат подобни откровени лъжи, нека поне техните автори да се запознаят с елементарната фактология“, опровергава още Каракачанов.

По думите на военния министър още от 2013 година той застъпва позициите, че България категорично няма да стане „мигрантското гето“ на Европа. „Днес, като ресорен вицепремиер по сигурността, го заявявам с цялата категоричност на фактите.“

Военният министър представя и данни от статистика на Агенцията за бежанците относно броя на мигрантите у нас. Според данните ако през януари 2015 г. капацитетът на центровете е бил запълнен на 67%, през ноември 2016 г. – 103%, то през 2017 г. и до сега тенденцията е на трайно намаляване – към месец юли 2018 г. капацитетът на центровете е бил запълнен едва на 11%.

„От тези данни стават ясни няколко неща, с които откровено се спекулира и се използват страховете на хората от нова бежанска вълна, за да се извличат политически дивиденти (включително крайности, като това, че животните в Ямболско се избиват, за да се настаняват в постройките мигранти). Първото е, че оградата по границата има своя ефект и независимо от твърденията, че се прескача с „овчарски скок“, тя работи! Второто е, че гранична полиция и армията изпълняват съвестно своите задължения. И третото е, че Патриотите във властта изпълнихме едно от основните си предизборни обещания – да се справим с миграционния натиск над страната ни“, категоричен е вицепремиерът.

Той допълва и че от години патриотите говорят, че центровете за настаняване от отворен тип нямат място в населените места, а пребиваващите там трябва максимално бързо да бъдат депортирани обратно.

„Това е единственият начин да запазим България. Ето защо аз, като заместник министър-председател по обществения ред и сигурността, ще подкрепя внесеното миналата седмица искане – писмо до МС от българския представител в Европейския парламент Ангел Джамбазки и столичния общински съветник от ВМРО Карлос Контрера за закриването на тези центрове, където законодателно е възможно, и ще изискам и категоричната позиция на колегите ми да не допускаме двустранни споразумения или активиране на дъблинските регламенти в настоящия им вид, т.е. да не допуснем да приемаме обратно бежанци“, пише още Каракачанов.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук