Само в ДЕЙЛИ ПРЕС: Намереното в „Орландовци” мъртво момиче било болно от СПИН

0
8623
Снимка/източник: Информационна агенция "Дейли Прес"

Читател на Информационна агенция „Дейли Прес“ ни изпрати сигнал, според който намереното в „Орландовци” мъртво момиче е било болно от СПИН.

Бившият възпитаникът на дома „Асен Златаров” в столицата, чието име не можем да съобщим, защото няма навършени 18 години, твърди, че това е 19-годишната Мария Костова, също бивша възпитаничка на дома. „Информацията ни бе потвърдена и от полицаи. Мария е намерена в градинката на „Орландовци”, с пяна на устата. Тя дойде в дома през 2012 г. със заповед на Държавна агенция за закрила на детето, родителите й нямали възможност да се грижат за нея. Три месеца по-късно се разбра, че се е заразила от СПИН от спринцовки, докато е използвала наркотици. Месец по-късно я изгониха от дома „Асен Златаров”, защото е серопозитивна. Продължаваше да седи по улиците, да се боцка и да прави секс”, твърди пред „Дейли Прес“ бившият възпитаник на дома който от началото на 2016 година е закрит.

Тялото на Мария е било откарано в Съдебна медицина. Аутопсията е потвърдила първоначалните предположения, че момичето е починало от свръх доза.

Оттам обаче отказаха да коментират пред Информационна агенция „Дейли Прес“ факта, че тя е била серопозитивна.

През ноември 2013 г. 16-годишната тогава Бойка Нонева пръв разкри сензационно пред “Дейли Прес” и вестник „Топ Преса“: „Няколко деца, заразени със СПИН, които са изхвърлени от печално известния дом за деца, лишени от родителски грижи „Асен Златаров“ в софийския квартал “Надежда”, сега живеят в ромското гето в Орландовци. През повечето време са по улиците – проституират, друсат се и ръсят зарази!”, разказа момичето, което живее в интерната.

Малко след това тя пише писмо до главния прокурор Сотир Цацаров, до “Закрила на детето”, до кметицата Йорданка Фандъкова. „Отговориха ми, че не могат да предприемат никакви мерки, защото тези деца вече не се намират в дома”, разказва Бойка.

„Молех ги да помогнат на болните деца от СПИН по улиците, да видят какво се случва в дом “Асен Златаров”! Директорката Сашка Обретенова-Цветанова прояви голяма агресия към мен! Започна да ми крещи, блъсна ме по стълбите и разля кафе върху мен! Започна да ме заплашва, че големите деца от дома щели да ме пребият! Казах й: “Аз казвам истината, не ме заплашвай!”. Директорката вика: “Прави, каквото искаш, ти не можеш да докажеш нищо в съда”, разказва преди две години Бойка Нонева.

В последната си телевизионна изява Мария разказва: „Имам СПИН от хероина. Двете знаем, че сме болни. И да ревем, и да се бодем, пак ще е същото. Дадоха ни рецепти, но нямахме пари да си купим лекарства. От абстиненцията ми става много лошо. Затова отиваме на „Сточна гара” и си купуваме хероин”, разказва Севда и се разплаква. „Страх ме е, не искам да умра…”, признава тя.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук