САЩ намекна за дата на възможно нахлуване на Русия в Украйна, Кремъл отрече

0
98
Tense relations between Russia and the United States. Concept of conflict

Thinkstock/Getty Images

Русия заяви, че Западът разпространява лъжи за планирано от нея нахлуване в Украйна

Американският президент Джо Байдън проведе разговор с лидерите на съюзничeски държави. Участниците в разговора изразиха тревога от струпването на руски войски около Украйна и заявиха желание за дипломатическо решение на кризата, предаде Ройтерс, като се позова на Белия дом.

Лидерите „потвърдиха своята подкрепа за суверенитета на Украйна“, каза Белият дом след видеоконферентния разговор, в който са участвали канадският премиер Джъстин Трюдо, председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, френският президент Еманюел Макрон, германският канцлер Олаф Шолц, британският министър-председател Борис Джонсън и други.

Джейк Съливан: Нападение на Русия срещу Украйна вероятно ще започне с удар по въздуха

В. „Политико“ съобщи, като се позова на запознати източници, че в разговора Байдън е казал, че Русия може да нападне Украйна на 16 февруари. Според изданието Вашингтон е информирал своите съюзници, че подобно нападение може да бъде предшествано от ракетни удари и кибератаки.

Европейски представители, цитирани от вестника, обаче са споделили различно виждане. Британски служител е казал – „ние имаме различно тълкуване“ на разузнавателните данни за датата 16 февруари. Двама дипломати от Европейския съюз са изразили още по-скептично мнение, като единият е заявил, че „те все още отказват да приемат това“. По думите му „то би било такава грешка на Путин“. „Войната има висока цена, Украйна ще се бие с всички сили“, е казал той.

По-рано американският съветник по националната сигурност Джейк Съливан заяви, че евентуално нападение срещу Украйна може да започне с удар по въздух и ракетни атаки.

Сергей Лавров: Ултиматумите и заплахите, отправяни към Москва, не водят доникъде

Междувременно Руското външно министерство каза, че западните страни с помощта на медиите разпространяват невярна информация, намеквайки, че Русия може да планира нахлуване в Украйна, предаде Ройтерс.

Според министерството западните страни се опитват да отклонят вниманието от собствените си агресивни действия.

Белият дом: Руските учения в Беларус допринасят за ескалацията

Затова най-висшите военни на Русия и САЩ разговаряха по телефона на фона на напрежението около Украйна, предаде Ройтерс, като се позова на агенция Интерфакс.

Началникът на генералния щаб на руските въоръжени сили Валерий Герасимов и председателят на Съвета на началник-щабовете на американските въоръжени сили Марк Мили са обсъдили международната сигурност, съобщи министерството на отбраната на Русия. Изявлението не съдържа повече подробности.

Президентите на САЩ и Русия, Джо Байдън и Владимир Путин, ще разговарят също по телефона, каза представител на Белия дом, цитиран от Ройтерс. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че разговорът ще е тази вечер московско време.

Вчера Съединените щати предупредиха, че Русия е струпала около Украйна достатъчно войски, за да започне настъпление в съседната страна. Остава неясно дали Путин е издал заповед за атака, уточни съветникът на Байдън за националната сигурност Джейк Съливан. В същото време той увери, че инвазията може да започне „във всеки един момент“. Съветникът в Белия дом за националната сигурност допусна, че руското военно нахлуване в Украйна може да започне с удар по въздуха. Затова той призова американците, които все още са в тази страна, да я напуснат в следващите 24-48 часа, защото едно въздушно нападение ще затрудни заминаването им.

Съливан не представи конкретни доказателства в подкрепа на своите твърдения, отбелязва Ройтерс.

Папа Франциск: Война в Украйна би била лудост

Държавният департамент на САЩ ще обяви днес, че целият персонал на посолството на страната в Киев трябва да напусне Украйна на фона на опасенията от руска инвазия, казаха представители на американските власти, цитирани от Асошиейтед прес. Засега няма коментар от Държавния департамент.

Редица американски съюзници призоваха своите граждани да напуснат Украйна.

Сред тях са ВеликобританияЛатвия и Норвегия.

dariknews.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук