САЩ, Франция, Германия и Канада подкрепиха Великобритания срещу Русия за Скрипал

0
18280

САЩ, Франция, Германия и Канада са се съгласили с Обединеното кралство, че руското правителство „почти сигурно“ е одобрило отравянето с нервнопаралитично вещество новичок на бившия руски агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия в английския град Солсбъри през март, съобщават световните информационни агенции.

Четирите западни съюзници на Великобритания призовават Русия да осигури пълното разкриване на програмата си за разработването и производството на новичок.

Съвместното изявление на четирите страни идва, докато лидерите се срещат в ООН, за да обсъдят нападението срещу Сергей и Юлия Скрипал и неговите последици.

Русия продължава да отрича каквото и да е участие в нападението.

Великобритания повдигна обвинения срещу двама руснаци, за които се смята, че са служители на руското военно разузнаване (ГРУ), като основни заподозрени за атаката в Солсбъри.

Британският премиер Тереза Мей обяви вчера, че заподозрените са влезли в Обединеното кралство с руски паспорти, използвайки имената Александър Петров и Руслан Боширов. По думите ѝ, отравянето не е било „солова престъпна операция“, а е „почти сигурно“ одобрена на високо равнище в руската държава.

В съвместното изявление на Тереза Мей, френският президент Еманюел Макрон, германският канцлер Ангела Меркел, канадският премиер Джъстин Трюдо и американският президент Доналд Тръмп се посочва: „Ние, лидерите на Франция, Германия, САЩ, Канада и Обединеното кралство повтаряме възмущението си от използването на химическо нервнопаралитично вещество, известно като новичок, в Солсбъри на 4 март.“

Лидерите са приветствали напредъка в разследването, но призоваха онези, които разполагат с повече информация, да се обърнат към британските власти.

„Имаме пълно доверие в британската оценка, че двамата заподозрени са офицери от руското военно разузнаване, известно още като ГРУ“, се добавя в изявлението.

Припомняйки за експулсирането на руски дипломати в отговор на нападението в Солсбъри, лидерите отбелязват, че заедно вече са предприели действия за осуетяване на дейността на ГРУ.

Лидерите на водещите западни страни подчертават, че връзката с ГРУ, разкрита вчера, ще засили намерението им да работят заедно срещу чуждестранни шпионски мрежи, използването на химически оръжия и да сезащитим от всички форми на зловредна държавна дейност, насочена срещу нас и нашите общества„.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук