Сбъдва ли се злокобно пророчество на Ванга?: Кожух вулкан до Рупите се пробужда

0
2312

Злокобно пророчество, приписвано на Ванга е най-коментираната тема в Санданско-Петричката котловина напоследък. „Кожух Вулкан един ден ке гръмне, та чак в София ке го чуят“, казала на свой земляк сляпата пророчица, пише в новия си брой вестник „Ретро“.

Ще изригва ли скоро най-пресният палеовулкан в България, кръстят се възрастните хора. Фермер с оранжерия в района сигнализира, че Ванга може и да се окаже много точна. Защото водата около митичната Кожух планина е взела да вдига своя градус с всяка година. Ако през 2010 г. температурата й била около 70-71 , то сега е минала 75 и се покачва. Покрай аномалията в района се понесе злокобният слух, че палеовулканът е започнал отново да набира сила за огнена прозявка.

„Напоследък стават много трусове в Гърция, дано някоя канара в недрата на земята не е заседнала пак в гърлото на вулкана, че тогава яко ни дупе“, кръсти се бай Иван Никодимов. Той е забелязал нещо много интересно. Точно около конуса на вулкана, където днес се вие река Струма животинският свят е започнал да се държи доста странно. Котешката змия, например, сякаш е изгубила инстинкта си за самосъхранение и е започнала да не се бои от хората.

„Напоследък намирам доста мъртви риби, птици. Силата на земята изглежда им действа много зле“, предполага Никодимов. Бившият железничар коментира, че геомагнитните лъчения объркват птичите радари и те се удряли в дърветата. Нещо вероятно се случвало и с рибите. Той се посъветвал с ихтиолози от БАН, които заключили, че дори минимални отклонения нагоре в температурата на водата могат да са смъртоносни за струмските мрени.

Всъщност Кожух вулкан е задрямал преди около милион години. Геолози от БАН обаче коментираха, че това време отговаря само на 1 ден в историята на вулканите. Неофициално специалист не изключи възможността вулканът един ден да се пробуди, а като мотив изтъкна тектоничните движения на континентите. Така, например Африканската плоча се подпъхвала под Евразийската със 7 мм на година. Това на практика довеждало до свличане на Южна България с по 4-5 милиметра на година към територията на Гърция, а самата Елада се свличала направо в морето. А какво се случва отдолу и дали лавата отново няма да си намери път към повърхността била само Божа работа.

Кожух Планина стана известна и покрай житието и предсказанията на българската ясновидка Ванга. След 70-години тя се установява на източното подножие на възвишението Кожух, където се намира местността Рупите. Приживе пророчицата твърдеше, че в района е имало град със златни кубета, над чийто порти имало две статуи отново от жълтия метал. След изгригването си вулканът е погребал града под тонове пепел и лава, а хиляди хора измрели. Това, което обаче някои от земляците на пророчицата днес изтъкват е, че има разминаване в датировката. Докато учените са на мнение, че вулканът не е действал от поне милион години, то Ванга разкрила, че последният страшен катаклизъм е погребал града 6-7 хил. години преди началото на новата ера.

Че вулканът може да стане активен свидетелства и един от асистентите, работил някога в лабораторията за ядливи водорасли край Рупите. На него пък пророчицата му казала, че един ден тия водорасли ще струват хиляди левове и ще можем да ги изнасяме около век по цял свят. После водата щяла да заври много силно и отглеждането на тези култури щяло да стане невъзможно. Пик.бг

Борис Колев – „Ретро“

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук