Светли петък е! Почитат се Св. Богородица и апостол Петър

0
90

Живоприемни източник или Пресвета Богородица ­ Живоприемни източник се отбелязва на Светли петък. Празникът води началото си от V в., когато на мястото, където се намира изграденият през 1833-1835 г. храм „Живоприемен източник“ в Цариград е станало чудо, извършено от Самата Богородица.

Според легендите през V век. младеж на име Макелий срещнал на пътя си сляп старец. Тогава той подучен Пресветата Богородица завел болника навътре в гората до чудотворен извор. Младежът намазал очите му с водата от малката локва и той прогледнал.

Но Макелий бил самият бъдещ император на Византия Лъв I. Щом се качил на престола, той изградил чешма и църква около лековития извор. Това станало на Светли петък. Пресветата Дева обещала на императора да изцелява страданията на всеки, които се умие с водата. От тук тръгва и названието на деня.

На територията на Тракия петъкът след Великден също е празничен. Славославя се живота, разстилат се богати трапези. Имен ден празнуват Жива, Живка, Живко, Жишо, Зоя.

Петият ден след Възкресение се нарича Летни Петковден. Извършват се жертвоприношения за здраве и дълголетие. Не се върши домакинска работа, защото се смята, че последният ден от работната седмица е лош. Не се правят църковни ритуали и се спазва въздържание. В християнския календар има дванадесет лоши петъци. Това са дните срещу Водици, Трифоновден, Тодороровден, среднопостница, Великден, Русаля, Петровден, Голяма Богородица, Кръстовден, Димитровден, Коледа, Сурваки.

На Светли Петък почитаме делото на апостол Петър. Светeцът е първият епископ на Антиохия, основател и ръководител на общината и първият епископ на Рим, където е екзекутиран като мъченик.

Според Новия завет Петър е роден в град Бетсаида, разположен на брега на Галилейското езеро. Израства в бедно семейство. Баща му Йонас бил неук рибар. За майка му се знае, че се е казвала Йоанна. Рожденото име на апостола е Шимон, според гръцките текстове в Библията Симон е гръцката форма на библейското име Симеон.

Иисус го нарича с изключение на един път Симон. Името Петър, което на старогръцки означава „камък, му е дадено от самия Божи Син. Апостол Павел от Тарс го нарича Kephas (на арамейски камък).

Петър се жени за Перпетуа, която по-късно го придружава в Рим и умира преди него. Има дъщеря, Петронила, обявена за светица.

Петър първоначално е обикновен рибар от Капернаум. Негов по-възрастен брат е Андрей — първият ученик на Иисус. Андрей завежда брат си при Иисус и така Петър става негов последовател.

Петър бил един от любимите ученици на Иисус. Когато стражите на първосвещеника отиват да арестуват учителя му, той отсича с нож ухото на един от войниците, а по-късно, когато чака да разбере, какво става с Иисус, в двора на първосвещенника, три пъти се отрича от Христос. По-късно искрено се покаива.

Петър е арестуван през 42 г. по заповед на Ирод Агрипа I, владетел на Палестина и е заточен в затвор в Йерусалим, откъдето след няколко дни избягал в Сирия.

Апостол Петър проповядва божието слово в различни страни. Негово дело са многобройни чудеса, като лекуване на болни и немощни.

По време на гоненията срещу християните на Нерон апостол Петър бил разпънат на обърнат кръст през 64 г. надолу с главата по негово желание, тъй като се считал за недостоен за смъртта на своя учител.

Петър е силно тачен и от католическата, и от православната църква. Католическата църква чества светите апостоли Петър и Павел на 29 юни, като същият ден е възприет и от източно-православния календар. / News24sodia.eu

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук