Светло бъдеще: До 10 години деменцията ще е лечима

0
764

Деменцията до 10 години ще стане лечимо заболяване, прогнозират учени, цитирани от в. „Дейли експрес“ и Нова тв.

Според специалистите съществени пробиви ще направят възможно понастоящем нелечимото състояние да бъде контролирано и засегнатите от него да запазват умствените си функции с години.

Оптимистичната прогноза идва от Великобритания, където се разработват и тестват лекарства за забавянето на прогреса на деменцията и най-разпространената й форма – болестта на Алцхаймер.

Световноизвестният професор Джон Харди от Института по неврология към Юнивърсити колидж в Лондон казва: „Смятам, че болестта на Алцхаймер ще стане лечима. Надявам се, че до 2025 г. ще сме в състояние да забавяме развитието й. Мисля, че ще се озовем в ситуация, в която ще можем да контролираме болестта, така както понастоящем овладяваме диабета. Виждам деня, в който деменцията няма да бъде толкова сериозен проблем“.

Изследователите се надяват, че два нови медикамента, тествани в клинични изпитания, дават надежда за първото ефективно и масово достъпно лечение на болестта.

Въпросните медикаменти са соланезумаб и адуканумаб. Това са първите лекарства, които атакуват скритите причини за болестта на Алцхаймер, вместо просто да „маскират“ симптомите й. Използваните понастоящем лекарства по предписание прогресивно губят ефективността си, тъй като вредата за мозъка от тях става по-осезаема от скромната им полза.

Предварителните резултатите от изпитанията на соланезумаб показват, че ако започне да се приема рано, медикаментът забавя с 34 процента отслабването на паметта и мисловните процеси.

Клиничните изпитания на адуканумаб ще започнат във Великобритания през тази година.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук