Светът отвърна на UEFA, Германия посреща унгарците в цветовете на дъгата

0
72

Кметът на Мюнхен атакува “срамното” решение на UEFA да отмени плановете на града да освети стадион „Алианц Арена” в цветове на дъгата за мача срещу Унгария. Така германците искаха да изразят подкрепата си за ЛГБТ общността и да покажат неодобрението си срещу приет в Унгария закон. Той ограничава сериозно правата на хомосексуалните.

Управителният орган на европейския футбол заяви, че осветяването на стадиона би противоречало на правилата за запазване на политически и религиозен неутралитет.

Градският съвет на Мюнхен и активистите на ЛГБТ поискаха този ход в знак на протест срещу закона, приет от унгарския парламент. Той забранява на хомосексуалните да участват в образователни програми или телевизионни предавания.

Първата остра реакция дойде от кмета на Мюнхен Дитер Райтер. Той планира да освети вятърна турбина срещу „Алианц Арена” в цветовете на дъгата. Управата на футболни стадиони на други места в Германия, включително тези в Кьолн и Франкфурт, също се ангажира да „запълни празнотата“.

Общинският съвет на Мюнхен заяви, че е искал да освети стадиона, за да “изпрати сигнал в подкрепа за приобщаването на общността”.

От “Айнтрахт” Франкфурт също планират да осветят терена си – Deutsche Bank Park. В изявление в Twitter говорителят на клуба Аксел Хелман заяви: „Ако Мюнхен няма право да го прави в сряда, тогава други стадиони в страната ще трябва да го направят. По време на мача Германия – Унгария Deutsche Bank Park ще бъде осветен в цветовете на дъгата”.

ФК „Кьолн” също ще се присъедини към кампанията. „Ние горещо приветстваме това. Клубът ни се застъпва за идеята на многообразие и толерантност“, каза изпълнителният директор Александър Верле пред WDR. Той определеи случващото се в Унгария като „ужасяващо“.

Отборът на „Хановер 96” ще направи същото и така на практика цяла Германия ще посрещне унгарците в цветовете на дъгата.

Свирепият отговор срещу унгарците излезе и извън границите на Германия. Отборите на „Барселона” и „Ювентус” промениха своите емблеми в подкрепа на инициативата.

Корпоративни гиганти като BMW, Siemens, Sparkasse и HypoVereinsbank също оцветиха логата си.

Цветовете на дъгата озариха и сградата на Deutsche Bank.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук