Свободата на словото в националното радио

0
170

От 7 години една малка, но креслива общност прави протести с повод и без повод, за да прикрие идейната си и политическа несъстоятелност Близо седмица един медийно-олигархичен кръг се занимава със свободата на словото в България и накърнената такава в лицето на радиожурналистката Силвия Великова.

Да внушаваш от национален ефир, че трябва да се протестира срещу единствената кандидатура за главен прокурор „демократичната преса“ определи като журналистическа смелост и дълг от страна на журналистката. А че Българското национално радио (БНР) на практика е повече държавно, отколкото обществено, изглежда удобно се забрави. Само в социалните медии се коментира надълго и широко правото на медия, издържана от държавния бюджет, да поддържа и отразява политиките в държавните институции.

Защо трябва ръководството на БНР и самото радио да понесат негативите от протестите на кресливите жълтопаветници, при положение че Силвия Великова е в очевидно нарушение на трудовия си договор: докато е в отпуск, води пропаганда по националното радио и използва националния ефир, за да подкрепя и да рекламира протести срещу номинирания за главен прокурор Иван Гешев? Във всяка друга частна медия това би било допустимо, но не и в национален ефир на държавна медия и в наказателното право това действие се определя с термина „търговия с влияние“.

В публичното пространство се прокрадва, макар и не много огласен в медиите, въпросът как Силвия Великова прави обективна журналистика, след като вече е задължена за услугата на премиера Бойко Борисов, който се намеси, за да я върне на държавната ясла? И доколко вече би следвало да приемаме като обективна информацията на радиожурналистката.

Силвия Великова от 15 години е единственият съдебен репортер в „Хоризонт“ и по информация на BIG5 заплатата ѝ според информация на работещи в медията заплатата ѝ е по-висока от тази на народните представители. В радиото работят още съпругът ѝ и неговия брат. Иначе финансовото положение в БНР никак не е добро и болшинството репортери и редактори не могат и да мечтаят за добро заплащане. В БНР има и други представители на протестърското общество, близко до кръга „Капитал“ на Иво Прокопиев и прокарващо в национален ефир интересите му. Това са Асоциацията на европейските журналисти с председател Ирина Недева – служител на БНР. За отбелязване е, че 70% от членовете на Управителния съвет на АЕЖ работят или са работили в медиите на Прокопиев.

Според наши източници в БНР Ирина Недева прибира от заплатата и хонорарите около 3000 лв. Наред с това Недева получава хонорари по различни европейски проекти на радиото, които се финансират с парите на европейските данъкоплатци. Затова за обективна журналистика би било редно да говорят тези, които са извън схемата призив към протести – скандали – спиране на предаване – прокурорска проверка – телефонно обаждане до премиера – връщане на работа./big5/

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук