Сдружение „Словеса“: Браво на премиера Бойко Борисов за спасяването на светинята „Радецки“, но в Министерство на културата трябва да се погрижат и за емблематичната къща – музей „Пейо Яворов“ в София

0
667

Министър Банов да придобие Яворовата къща с „надвзетите“ пари от партийните субсидии, за да бъде тя съхранена за поколенията в автентичния й вид, предлагат от гражданското сдружение

Приветстваме решението на министър-председателя БойкоБорисов да отпусне половин милион лева за планов преглед и неотложен ремонт на легендарния „Радецки“, след извършването на който единственият плаващ музей у нас и на Балканите, свързван с подвига на Ботев и четата му, отново ще може да прави круизи в акваторията на Козлодуйското пристанище и по река Дунав, заявяват от сдружение „Словеса“.

Същевременно настояваме в Министерство на културата да не забравят и за обещанието си държавата да направи необходимото, за да придобие къщата на Яворов на ул. „Г. С. Раковски” № 136 – един от най-ценните културни и архитектурни паметници на София, който съхранява паметта за един от най-обичаните български поети, изтъкват от гражданското сдружение. Пейо Яворов и съпругата му Лора Каравелова живеят тук до фаталната вечер на 30 ноември 1913 година, в която тя отнема живота си.  Домът на Яворов, в който се пазят ценни сбирки от ръкописи, първите му издания с автографи, оригинални фотографии и личната библиотека на поета, от години е частна собственост. Емблематичната сграда има обновена фасада, но въпреки това е в аварийно състояние – тя се нуждае от скъп ремонт и цялостно конструктивно укрепване, за да бъде спасена, съхранена за поколенията, и за да може да продължи да функционира като литературен музей, отбелязват от сдружение „Словеса“.

През есента на 2018 г. къщата на ул. „Г.С. Раковски“ №136 изненадващо беше обявена от частен съдебен изпълнител за публична продажба с начална цена 1 628 758 лева, но тогава от културното ведомство така и не направиха опит да придобият знаковата сграда – паметник на културата. Нещата обаче не бива да се отлагат и протакат безкрайно във времето – след като се изчистят тежестите върху имота и се изяснят спорните въпроси около собствеността на историческата сграда, редно е от Министерство на културата да предприемат необходимите действия, за да закупят Яворовата къща на ул. „Г.С. Раковски“ №136, категорични са в сдружение „Словеса“.

Придобиването на дома на Яворов на ул. „Раковски“ от страна на държавата може да стане и с помощта на част от средствата, които политическите партии предстои да внесат в бюджета – както вече стана ясно, получаващите по право държавна субсидия партии ще трябва да върнат „надвзетите“ пари за три години назад, чийто общ размер е близо 18,6 млн. лева. След като партиите върнат изплатените им в повече субсидии, ще има достатъчно голям финансов ресурс и за извършването на неотложния ремонт и укрепването на конструкцията на тази така знакова за София сграда, която още пази духа на великия Яворов, допълват от гражданското сдружение.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук