Северна Корея заплаши САЩ и Южна Корея с ядрени удари

0
1389

Държавният комитет по отбраната на Северна Корея заяви в понеделник сутринта готовността си да атакува Южна Корея с цел да я освободи. В изявлението, цитирано от ВВС, Пхенян заплашва с „безразборни” ядрени удари срещу САЩ и Южна Корея. В текста се казва, че севернокорейската армия е готова да покаже на света своя пълен потенциал и сила, ако властите в страната и върховния главнокомандващ поискат това.

Агресивната реторика на Пхенян е провокирана от насроченото за днес начало на най-мащабните в историята на сътрудничеството между САЩ и Южна Корея съвместни военни учения. За тази цел на Корейския полуостров ще бъде концентрирано огромно количество оръжия и военно оборудване. Сеул очаква пристигането на 15 хиляди американски военослужещи. Един от етапите на учението ще се проведе в морето, а другият – във въздуха, заради което в Южна Корея вече са пристигнали американски бомбардировачи.

Държавният комитет по отбраната на Северна Корея заявява, че има план за специална операция по „освобождаването“ на съседна страна от американски войници. Като част от изпълнението му Северна Корея е готова да активизира ядрения си потенциал. В изявлението се подчертава, че в случай на заплаха Северна Корея е готова да предприеме „превантивни” бомбардировки на американски военни бази на територията на Съединените щати и в Азиатско-тихоокеанския регион. Планът включва разполагането на нападателна техника и жива сила на позиции, от които могат да бъдат атакувани стратегически важни обекти в Южна Корея.

В щаба на ученията се отнасят внимателно към заплахата от страна на Пхенян и планират да следят внимателно ситуацията с цел„своевременно откриване на признаци за подготовка на ядрена атака”.

Политическата ескалация на Корейския полуостров започна да се покачва още в края на миналата година. Поредното изостряне на ситуацията дойде в първите дни на януари, когато севернокорейският лидер Ким Чен Ун обяви успешното изпитание на термоядрена бомба. Въпреки че много експерти го нарекоха блъф и твърдяха, че Северна Корея няма нито научна, нито техническа база за създаването на въоръжение от такова ниво на сложност, изявлението на лидера на КНДР предизвика тревога сред световната общественост. По отношение на Северна Корея бяха въведени нови санкции и тя се оказа в още по-голяма изолация. Въпреки това, един месец по-късно севернокорейска балистична ракета изведе в околоземна орбита първия спътник в историята на страната. / Memoria de futuro

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук