Сензационен корупционен скандал в министерството на образованието! Само в Дейли Прес! Вижте!!!

0
34525

От Иван Петров Иванов, служител на Министерството на образованието и науката

УВАЖАЕМИ ЖУРНАЛИСТИ ОТ ДЕЙЛИ ПРЕС УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИНИСТЪР,

Служител съм на Министерство на образованието и науката и Ваш подчинен господин министър и тъй като вече години наред с още няколко колеги сме подлагани на системен натиск от висши държавни чиновници от МОН да съдействаме за реализиране на техните корупционни практики реших да ви информирам и да ви обърна внимание, че в крайна сметка вие носите цялата отговорност за случващото се в министерството.

Искрено се надявам, че като български професор, отдал живота си на науката, вие самия не участвате и не сте замесен по какъвто и да е начин в тази корупционна практика, но въпреки всичко използвам псевдоним, защото не желая да фокусирам излишно вниманието на значително влиятелни фигури върху себе си.

Информацията, с която разполагам, касае разпределението на публичните средства, част от бюджета на МОН, отпускани целево към държавните училища за извършване на ремонтни дейности и подобряване на учебната среда и учебната инфраструктура.

Данните са фокусирани основно върху едно лице, за което в определен перваз от време е имало интерес от определени държавни структури, но считам. обърнете сериозно внимание, защото има необходимите данни за огромен корупционен канал, от който републиканския бюджет е бил ощетяван години наред в размери, които тепърва би могло да се определи, но във всички случаи се касае за милиони левове.

Интересното лице в предоставената информация касае Васил Паличев — студентски лидер в УНСС, гр. София, бивш председател на Националното представителство на студентските съвети, бивш член на борда на директорите на държавното дружество „Студентски столове и общежития” ЕАД, както и бивш служител на министерството на образованието и науката, назначен по граждански договор към дирекция „Инвестиционна политика”, с вменени задължения да изготвя списъка с инвестиционната програма на министерството, да извършва необходимите корекции и да го поддържа в актуално състояние, като съпругата му Мирослава Стоянова – Паличева е действащ служител на МОН.

Според информацията, с която разполагам, лицето Васил Паличев е междинното звено между директорите на държавни училища, подчинени на МОН, главния секретар на МОН Красимир Вълчев и строителните фирми изпълнителки на ремонтните дейности. Корупционната матрица е в действие още по времето, когато главен секретар на МОН е Димитър Танев, понастоящем народен представител от РБ от Старозагорски МИР. Паличев се представя на директорите на училищата от името на главния секретар на МОН и ги склонява като им обещава комисионна от 10% да подготвят обосновано предложение за ремонтна дейност до министъра на образованието и науката, придружено от подробна количествено-стойностна сметка (КСС) в размер до 250 000 лева без ДДС. Последната е така подготвена, че реалните дейности да не надхвърлят повече от 100 000 лева. Така писмото заедно с КСС се изпраща директно в МОН или чрез РИО до МОН.

Когато дойде време за разпределяне на бюджетните средства на МОН по инвестиционната програма за ремонти на училищната база, което се прави няколко пъти годишно, Васил Паличев предоставя списъка с училищата, чиито директори е склонил да участват в схемата, на главния секретар и те получават финансиране. Въпросното финансиране след това се разпределя съответно 50 % за изпълнение на ремонтната част, 10% за директора на училището, 20% за главния секретар и 20% за Васил Паличев и фирмата изпълнител.

Една от фирмите, с които работи лицето Паличев е „Ви Джи Ем Комерс” ЕООД с ЕИК 200943227 с МОЛ Георги Ангелов, като фирмата освен всичко останало също така е имала сключени договори в края на 2014 г. и началото на 2015 г. с повече от 10 училища за извършване на дейностите по Националната програма „Модернизация на материалната база в училище”, модул „Подобряване на училищната среда”, дейност: „Обследване, техническа паспортизация и сертифициране за енергийна ефективност за сгради от първа до трета категория.”

Фирмата „Ви Джи Ем Комерс“ ЕООД с ЕИК 200943227 с МОЛ Георги Ангелов през месец май 2015 г. подготвя също така проектните предложения на повече от 20 училища по националната програма „Създаване на достъпна архитектурна среда” с уговорката, че чрез съдействието на главния секретар на МОН лицето Васил Паличев ще подсигури одобрението на проектите, а директорите поемат ангажимент да възложат след това изпълнението на същата фирма, като за това ще получат подкуп в размер до 10% от финансовото подпомагане. Разполагам с информация, че тази схема е в процес на реализация за четири държавни училища в община Горна Оряховица, едно в община Попово, две в община Ямбол, а останалите са в областите Пловдив-град, Бургас, Видин, Враца и Монтана.

Надявам се, че ще обърнете сериозно внимание на така представената информация, ще разпоредите незабавна проверка по случая и след повече от 7-8 години най-накрая ще се сложи край на това безскрупулно и арогантно корупционно поведение.

Ето как в условията на икономическа стагнация, се разходват една голяма част от публичните средства на МОН. Искрено се надявам, че целият този корупционен процес продължава да работи, защото е резултат по-скоро от липсата на добри и ефективни контроли в МОН, отколкото от вашето мълчаливо или индиректно попечителство.

С уважение,

Иван Иванов

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук