Сериозни пропуски при издирването на Пелов видя бивш шеф в МВР

0
2340
Снимка/източник: Информационна агенция "Дейли Прес"

Служителите на МВР са допуснали сериозни грешки при организацията и издирването на двамата бегълци Владимир Пелов и Радослав Колев, които избягаха от Централния софийски затвор на 4 април тази година. Това заяви пред bTV бившият началник на Областната дирекция на МВР за София-област Николай Николов.

По думите на Николов слабото място в работата на МВР при издирването на бегълците е било, че служителите на са подложили на 24-часово наблюдение целия контингент около беглеца, а именно неговите близки, познати, съученици, приятели, любовници.

Стана ясно, че именно Николов е водил акцията по залавянето на Пелов през 2011 година. Тогава органите изучили всичко около престъпника – неговото детство, минало, ученическите му години и други. По този начин разследващите стигнали до Пирдоп, където живеела съученичка на Пелов, която се оказала и негова приятелка.

Бившият началник в структурите на МВР коментира, че причината за слабостите в работата на ведомството е фактът, че системата е разбита.

Самото „разбиване на системата“ станало на два етапа. Първият етап – пре з2008 година, когато министър на вътрешните работи бил Михаил Миков. Вторият етап – през 2013 година, по време на кабинета „Орешарски“.

По думите на Николов винаги когато БСП дойдат на власт, в МВР се прави политическа чистка.

Николов препоръча на настоящото ръководство на МВР да направи стойностен анализ на това какво са направили за залавянето на Пелов и какво са пропуснали по случая. След това органите трябва да предприемат съответните мерки за отстраняването на пропуските.

Припомняме, че застреляният Владимир Пелов избяга от Централния софийски затвор на 3 април 2018 година. Тогава с него избяга и съучастникът му Радослав Колев, като двамата излязоха от затвора през централния вход, след като стреляха с пистолет по охраната.

МВР веднага предприе действия по издирването на двамата бегълци, но без успех. Граждани подаваха стотици сигнали за това, че са забелязали затворниците на различни места в София, но те не бяха установени от властите.

Според един от последните сигнали до полицията Владимир Пелов е бил забелязан в Ботевград. Заради сигнала на 2 юни в града беше проведена полицейска акция по издирването на затворника. 

На 17 май до президента и омбудсмана беше изпратено писмо от затворника. В осем страници Пелов описал мотивите си да избяга от затвора. Твърдял, че е осъден несправедливо, получил е тежко наказание, което е равносилно на смъртна присъда и това предизвикало бягството.

Късно вечер на 5 юни, сряда, избягалият затворник Владимир Пелов беше застрелян в Ботевград. Той беше намерен мъртъв, застрелян с три куршума. Тогава до него беше намерен и Марио Панчев, известен под прякора Големия, който също беше прострелян, с два куршума. На мястото на престрелката властите откриха 3 пистолета и 7 гилзи. Според полицията Панчев е застрелял Пелов, а Пелов се опитал да убие Панчев.

Мотивите за сега се изясняват. Водещите версии – разчистване на стари сметки и бизнес отношения или отмъщение. Човек, познавал и двамата, заяви, че Панчев е бил един от главните свидетели по делото срещу Пелов, заради което последният бил преместен от домашен арест в Централния софийски затвор. За това Пелов се опитал да си отмъсти и да убие Панчев.

Излезе и твърдението, че между Пелов и Панчев имало вражда заради жена.

След престрелката в Ботевград имаше засилено полицейско присъствие. Следобед стана ясно, че разследващите са евакуирали жилищен блок в града, подозирайки, че в един от апартаментите се е укривал Пелов и че в жилището може да има взривоопасни вещества.

След обиск стана ясно, че в апартамента наистина е имало експлозиви, което наложи те да бъдат обезвредени от антитерористите.

Простреляният Марио Панчев е настанен в „Пирогов“. Лекарите са направили животоспасяваща операция на пострадалия. Въпреки това Панчев е в критично състояние.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук