Симеон Втори зарадва руския патриарх с много ценен дар

0
1487

Икона на Свети Николай, подарена от мъченика цар Николай II на неговия кръщелник – българския цар Борис, се върна в Русия под формата на подарък от цар Симеон Втори към руския патриарх Кирил, съобщава сайтът на Московската патриаршия.

„Искрено ви благодаря, Ваше Величество!“, каза развълнуван предстоятелят на Руската православна църква и подчерта забележителната историческа и духовна стойност на иконата. В отговор той подари икона на Свети Владимир, нарисувана по случай 1000-годишнината от кончината на покръстителя на Русия.

Симеон Втори е в състава на десетчленна църковна делегация, която придружава българския патриарх Неофит на официално посещение в Москва от 7 до 11 март по покана на Московския и на цяла Русия патриарх Кирил и на ръководството на Международния обществен фонд „Единство на православните народи“.

Централно събитие в програмата на патриарх Неофит е награждаването му днес в голямата зала на храма „Христос Спасител“ с награда за принос към единството на православните народи и за утвърждаване на християнските нравствени ценности в обществото.

Със същото отличие бяха удостоени сръбският президент Томислав Николич и председателят на Държавната дума на Руската федерация Сергей Наришкин, а сред гостите на церемонията бе президентът (2002-2012) Георги Първанов, също лауреат на наградата.

Патриарсите Неофит и Кирил отслужиха в първия ден от посещението св. литургия в храма на манастира „Покров Богородичен“ в Москва, в който е погребана блажената Матрона Московска. След литургията двамата патриарси отслужиха молебен към св. Серафим – Софийски Чудотворец.

По време на посещението българската делегация ще посети Международния обществен фонд „Единство на православните народи“, подворието на БПЦ в Москва, храмовете в Кремъл, информира пресслужбата на РПЦ. В Успенския събор Негово светейшество ще се поклони на мощите на св. Киприян (Цамблак), митрополит Киевски и Московски, и ще разгледа строежа на църквата, посветена на българина св. Киприян.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук