Синдиците на КТБ: Има лица и фирми, които отказват да върнат задълженията си към фалиралия трезор

3
1350

Синдиците на КТБ пуснаха списък на фирми и физически лица, които ги затрудняват в събирането на задължения към фалиралия трезор. От документа става ясно, че те са получили значителни суми, но сега отказват да ги върнат доброволно. В същото време срещу тях са предприети всички допустими от закона действия, твърдят синдиците.

„Въпреки мерките, някои длъжници на КТБ не погасяват доброволно своите задължения към банката, а и са предприели и продължават да извършват действия, включително и прехвърляне на активи към трети лица или създаване на фиктивни задължения към трети лица, с които затрудняват  действията на банката по принудителното събиране на дължимите кредити и попълването на масата на несъстоятелността”, пише в съобщението.

Анализ показва движението на някои съществени активи, на длъжници на КТБ , както и конкретните действия на длъжници на банката по отношение на такива активи, насочени основно срещу действията на КТБ за принудително изпълнение върху активите и за попълване на масата на несъстоятелността, както и крайния контрол (собственост) върху дружествата длъжници. В анализа са включени дружества, настоящи или бивши собственици на съществени активи, като – недвижими имоти и/или дялови участия в предприятия, имащи значение за попълване на масата на несъстоятелността.

Сред включените в списъка фирми са  са дружествата от групата „Петрол“. По-конкретно – „Нафтекс Петрол” ЕООД, който е длъжник на КТБ по 3 договора за кредит с общ размер на задълженията от около 140 млн. лева (за част от дълга солидарни длъжници са „Елит Петрол“ АД и „Варна Сторидж“ ЕООД) и „Арвен” АД, който е длъжник на КТБ по договор за банков кредит за сумата от около 53 млн. щ.  долара (по дълга поръчители са „Нафтекс Петрол” ЕООД и „Елит Петрол” АД, а заложен длъжник е „Петрол Транс Експрес” ЕООД).

В списъка е и „Дунарит“ АД. Дружеството е било длъжник на КТБ по 4 договора за банкови кредити в размер на 86 млн. лева, погасени изцяло с прихващания (извършени и осчетоводени в периода на квестурата на банката).

„Хедж Инвестмънт България“ АД също е длъжник на КТБ по 2 договора за кредит с общ размер на задълженията от около 53 млн. евро, за които има образувано 9 изпълнително дело за събирането им.

3 КОМЕНТАРИ

  1. И основните от тях се казват Цветан Василев и ортакът му Гриша Ганчев. То не случайно излезе определението, че Цветан Василев е използвал КТБ като личен банкомат и е раздавал пари на всеки, който е трябвало. Подобни хаотични раздавания на пари може да се случат само ако те не са твои и се интересуваш от стойността им, защото са чужди – на вложителите.

  2. Лицата, които източиха КТБ ги знаем всички: Цветан Василев, Гриша Ганчев и други подобни! Въпросът е защо тези измамници са на свобода?!?

  3. Ами арести бе! Какво ще им се молите??? Като са взели кредтити, ще ги връщат!!! Ама подозирам, че тия фирми са от на Василев аверите и нямат нищо, което да върнат.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук