Синоптиците бият тревога: Смъртоносната буря ще се повтори днес, но има и друга голяма опасност с възможни човешки жертви

0
1397

Страшната буря, която нанесе безчет щети в София, че дори взе и човешки живот, след като гръм удари и уби 40-годишен мъж на булевард „България“, ще се повтори. Това става ясно от прогнозата на синоптиците за вторник.

През нощта облачността бе разкъсана, на много места намаляваща до ясно време. Днес отново ще е слънчево и горещо. След обяд ще се развива купесто-дъждовна облачност и на отделни места, главно в западната половина от страната ще има краткотрайни валежи придружени с гръмотевици. Има условия за градушки. Ще духа слаб до умерен вятър от север-североизток. Максималните температури ще бъдат между 34 и 39 градуса, за София – около 36°.  По Черноморието ще е предимно слънчево. Максималните температури ще бъдат между 31 и 34 градуса. Температурата на морската вода е 26-28°. Вълнението на морето ще е 2-3 бала. Над планините също ще бъде предимно слънчево. След обяд ще се развива купеста облачност и главно в масивите от Западна България ще превали и прегърми. Ще духа слаб до умерен вятър от северозапад. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 27°, на 2000 метра – около 19°.

През следващите три дни времето ще е предимно слънчево и горещо, на места в низините температурите ще достигат 38-40 градуса. След обяд ще се развива купеста облачност, но вероятността за валежи е малка. Вятърът ще е слаб, по морския бряг до умерен от изток-североизток. Атмосферното налягане е близко до средното за месец август и слабо ще се повиши. Междувременно е обявен и оранжев код за опасно високи температури за цялата страна. Това сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българската академия на науките (БАН). Съществува голяма вероятност за материални щети. Възможни са и човешки жертви. Високите температури могат да доведат до здравни проблеми за чувствителни и болни хора, възрастни и деца. Препоръчва се да се следят прогнозите и да се действа според съветите на властите.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук