Синоптиците на протест – искат НИМХ да се извади от БАН

0
1663

Синоптиците от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българска академия на науките (БАНизлизат на протест, предаде БНТ.

С писмо до министър-председателят Бойко Борисов синоптиците настояват институцията да се извади от състава на БАН и да мине под ръководството наМинистерството на образованието и науката (МОНкато самостоятелна научна организация.

Синоптиците заявяват, че засега спират да изпълняват всякакви разпореждания и решения на Българската академия на науките.

Има абсолютно реален шанс да спрем да работим, нашите проблеми от години са свързани с липса на достатъчно финансиране и недостиг на кадри. Това обясни за обществената телевизия ръководителят на отдел „Специализирани изследвания“ към НИМХ Орлин Георгиев.

По думите на синоптика работещият в института персонал е висококвалифициран, но заради ниските заплати има масово нежелание на специалистите да постъпят на работа в НИМХ.

Ние сме симбиоза на науката и практиката, което не искаме да изгубим в с бъдеще, категоричен е Георгиев.

Той обясни и че през последните три месеца НИМХ продължава да работи, благодарение на Министерството на образованието, което отпуска определени финансови траншове за издръжка. Георгиев е категоричен и че за момента от БАН давали само празни обещания и поакзвали негативно отношение към института.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук