Синът на Корнелия Нинова завърши в университет за гении

1
1819

Първото пътуване зад граница на новия лидер на БСП Корнелия Нинова се оказа в посока Америка. Синът й Рафаел се дипломира в изключително престижна специалност със забележителни успехи, съобщава „Новини Лондон”.

„Предстои ми един от най-щастливите моменти в живота на родител. Синът ни Рафаел се дипломира като бакалавър по финансово инженерство. Със съпруга ми заминаваме за САЩ, за да бъдем с него в този ден. Посещението е отдавна планирано и частно, а не политическо”, изрично разясни самата Корнелия във Фейсбук.

Преди да замине за САЩ, Рафаел завърши Софийската математическа гимназия и бе капитан на националния отбор по математика. Той има 17 медала от балкански, европейски и световни олимпиади.

Сред най-сладките му спомени е първият голям международен успех, когато става втори на олимпиадата по математика в Амстердам, когато се състезава с над 600 таланти от 100 държави. Повтаря постижението и през 2012 година на олимпиадата в Аржентина.

В Щатите избрал да се посвети на финансово инженерство, което му дава възможност да създава математически формули, с които да се прогнозира развитието на финансови и икономически процеси.

Миналата година синът на соцдепутатката бе приет в няколко университета в САЩ и в България. И избра престижните лекции в Бъркли. Няколко години поред Рафаел обираше медалите в международни олимпиади по математика.

Бъркли, където учи Рафаел, се смята за най-добрия държавен университет в света. Оттук са излезли 71 лауреати на Нобелови награди, най-много от всички висши училища в света. Университетът е на 5 километра североизточно от Сан Франциско, в малкото градче Бъркли. Тук учат близо 36 хил. студенти, от които 26 хил. в бакалавърски програми и 10 хил. в магистърски. Кампусът обединява 14 училища с 36 сгради, има 32 библиотеки. Това прави Бъркли четвъртия университет с най-много библиотеки в САЩ. Киносалонът е с 8500 места, има стадион за американски футбол.

1 коментар

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук