Синът на служебния премиер Марин Райков стана аташе

0
638

Синът на служебния премиер и настоящ посланик в Рим Марин Райков – Райко от края на годината вече е аташе.

Той е един от 19-те издържали изпитите стажант-аташета в края на миналата година. Постът е първото стъпало в дипломатическата кариерна стълбица, а входът в системата е конкурсът за стажант-аташета.

Той бе проведен през лятото на 2014 г. в края на краткото управление на Кристиан Вигенин в МВнР. Тогава конкурсът за стажанти беше обявен за 16 души, а 22 от явилите се са изкарали изпитите. Не е ясно как от 16 стажант-аташетата са се увеличили до 19, пише „Труд”.

Райко Николов ще бъде третият дипломат в семейството. Дядото, чието име носи синът на Марин Райков, е дипломат от кариерата с назначения в Париж, Вашингтон, Югославия, Женева, Италия.

Райко-младши е изкарал на писмения изпит за аташе едва 4,08, а на устния има 5,79. Минимумът за първия дипломатически ранг е средна оценка от 4.00. Татко му Марин бе 2 пъти посланик в Париж, след това служебен премиер, като се самопредложи и самоназначи за посланик в Рим, където е и в момента.

Според френските медии младият шпионин от Първо главно на ДС Райко Николов-старши, под псевдоним Виноградов, е успял да вербува бъдещия френски министър на отбраната Шарл Ерню в началото на 50-те години. Ерню е донасял директно на КГБ срещу месечни хонорари, достигащи 50 000 франка.

В списъка на новите дипломати има и други деца на топ дипломати, като дъщерята на Ангел Орбецов – Вероника.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук