Скандалът Панагюрище – дядо Николай се разраства! Кметът отказа да промени датата на тържествата за Априлското въстание!

0
1389

Отвореното писмо на пловдивския митрополит Николай до кмета на Панагюрище Никола Белишки и местния Общински съвет, с което владиката призовава Великден и Априлското въстание да се се празнуват на една дата, не е официално входирано в общинската администрация на градчето в полите на Средна гора.

Кметът Белишки и екипът са категорични, че нямат никакво желание да влизат в конфликт с Митрополията, но няма да местят на 2 май честванията на Априлското въстание, тъй като от 40 години насам те винаги са на 1 май вечерта.

От своя страна дядо Николай обяви, че ако не се промени датата, нито той, нито някой свещеник, ще почетат тържествата.

„Денят е 1 май, ние не го местим и той е заложен в Наредбата на ОбС-Панагюрище. Възстановката, която се прави в рамките на 40-50 минути е винаги в следобедните часове след 16 часа, няма никакъв конфликт и времето на провеждане са съгласувани с Църквата“, коментира кметът Белишки. Той припомни, че през 2005 г. Великден е съвпаднал с 1 май и тогава Църквата не е реагирала. Кметът пък не може еднолично да промени датата на честванията на 140-годишнината от Априлското въстание, тъй като подготовката за юбилея са започвали през 2015 г. и датата е съгласувана със Сдружението на възрожденските градове в България.

„Това, което е станало през 1876 г. по никакъв начин не е работило против вярата и не е засенчва значението на Възкресение Христово и на светата Църква. Не искам да влизам в задочен диалог с Негово Високо Преосвещенство. Уверен съм, че ще намерим начин да решим този конфликт, който е въпрос на разговори, а не конфликт. Ще намерим начин да отбележим и празника и почитта към предците ни подобаващо, без да си пречат един на друг“, коментира още кметът на Панагюрище./ПИК

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук