Скандал в НС: Спира ли кранчето и ще пресъхне ли ГЕРБ от суша?

0
56

Депутатите прекратиха правомощията на народния представител Александър Тодоров от ИТН след два часа дебати и взаимни нападки между управляващи и опзиция.

Тодоров подаде оставка, след като стана ясно, че той е изборът на спортния министър Радостин Василев за нов изпълнителен директор на Българския спортен тотализатор. 32-годишният Тодоров е роден в Хасково и бе избран за народен представител в 45-то, 46-то и 47-то Народно събрание от район Плевен.

На закрито заседание във вторник Софийски градски съд спря вписването на новото ръководство на Българския спортен тотализатор. До решението на СГС се стига след жалба от страна на досегашните членове на Управителния съвет на тотото Христо Йовов и Гошо Гинчев.

По време на дебата от ГЕРБ обвиниха Тодоров, че е подписал декларация с невярно съдържание, защото когато се е съгласил да оглави тотото, той е бил действащ депутат, въпреки че е подал заявлението си за напускане на НС в същия момент.

Според депутатите от опозицията идентичен е случая с премиера Кирил Петков, който е подал декларация за отказ от канадското си гражданство, след като е станал служебен министър. По случая излезе с решение и Конституционният съд. Магистратите отсъдиха, че Кирил Петков е бил канадски гражданин, когато е бил назначен за министър на икономиката от президента Румен Радев.

Хамид Хамид от ДПС коментира, че явно Конституцията и законите на страната не се спазват.

Радомир Чолаков от ГЕРБ отсече, че министърът на спорта, който е юрист нарушава закона с пълното съзнание за това, както и депутат, който подписва декларация с невярно съдържание с пълното съзнание, че това е така.

„Защо е това бързане и защото е трябвало да се извършва това закононарушение? Едно и също действие, когато започне да се повтаря то става система“, посочи той.

Според него така се руши парламентаризмът.

Ива Митева от ИТН обясни, че съгласно разпоредба от Закона за противодействие на корупцията има срок от 1 месец, когато става дума за несъвместимост

„В декларацията си Тодоров е заявил, че е депутат и  че до момента на встъпването му в длъжност като директор на БСТ той вече няма да е депутат“, разясни тя.

Красен Кралев от ГЕРБ отсече, че не е било нужно да се бърза, а да се изчака НС да освободи Тодоров и утре да бъде издадена заповедта за новия борд на БСТ.

„В момента дружеството е с рекордна печалба от 53 милиона лева за миналата година, което е исторически рекорд и може би това това е причината за бързането. Действащият борд е избран чрез конкурс, за да се избегнат политическите назначения“, посочи той.

Тошко Йорданов от ИТН обвини опозицията, че се опитва да изкриви дебата.

„Разбирам какво се опитвате да направите. Декларацията има две страници, не е нарушен законът. Проблемът тук е тотото, като част от порочния модел на ГЕРБ, който е пропил цялата държавна администрация. Сега тече изчегъртване на този тумор“, каза той.

Самият Александър Тодоров отсече, че твърденията, че е назначен за изпълнителен директор не отговарят на истината, защото все още не е вписан от Агенцията по вписванията.

Виктория Василева ИТН обяви, че острата реакция на опозицията била, защото спира кранчето.

„Ще пресъхнете от глад и суша. Айнщайн е казал, че Вселената и човешката глупост са безкрайни“, посочи тя.

Хамид Хамид от ДПС й отговори, че „ако Айнщайн е знаел, че в НС  ще има ИТН и какви глупости ще върши, въобще не би се колебал за една малка вселенка“.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук