Скандал на „Дондуков 2“! Плевнелиев бута свои за посланици

0
1494

Наглостта на президента Росен Плевнелиев минава всякакви граници. Отиващия си от „Дондуков 2“ се опитва по всякакъв начин да се възполва от последните си дни на власт и е дал на външиня министър Даниел Митов списък с имена на „свои хора“, които трябва да бъдат уредени с посланически места, съобщава „Епицентър“.

Мандатът на държавния глава изтича след десет месеца и сигурно затова той се е втурнал да уреди верните си кадри дори в разрез с това, което непрекъснато проповядва. Едва ли масовите политически назначения в дипломацията са нещо присъщо на евроатлантическите ценности, за спазването на които Плевнелиев призовава непрекъснато.Неотдавна той уреди за шеф на мисията ни във Вашингтон своя външнополитически секретар Тихомир Стойчев, чиито дипломатически контакти и опит са повече от скромни.

През тази година изтичат мандатите на много посланици, тъй като повечето бяха назначени накуп през 2012 г. от тогавашния министър Николай Младенов, след като той направи поредната чистка във Външно.

Политическите назначения на дипломати е една от болните теми на българския преход. Обществото трудно приема практиката партийци да се уреждат с посланически постове, но самите политици бързо забравят какво са обещавали, докато са в опозиция и затова действащият в момента Закон за дипломатическата служба е един от „най-изстрадалите“.

Той бе приет едва по време на тройната коалиция след девет неуспешни опита преди това. Сега обаче се готви изцяло нов проект, който ще върне тези уж отречени и заклеймени от всички политически партии практики. Най-гръмогласно за спазването на ценности говорят от Реформаторския блок, но според запознати, тъкмо техни кадри са в основата на скандален нов законопроект за дипломатическата служба. И тъкмо техни хора в момента устремно напират по върховете на властта.

В документа се предвижда квотата за политическите назначения, която сега е 20%, да се увеличи на 30%. С новия закон ще се премахнат генералните дирекции с аргумента, че структурата на министерството трябва да бъде по-линейна, за да се управлява то по-добре, разказаха запознати с проекта. Според тях зад тези благовидни причини ще се скрие истинската цел – тотална политизация на Външно. Освен това при една пълна реконструкция на МВнР министърът ще може спокойно да се освободи от нежелани кадри и да ги замени.

Проектът трябва да бъде обсъден от Министерския съвет през април. По обясними причини, приближени до президента кадри настояват той да бъде разгледан час по-скоро. Ако се зададат предсрочни парламентарни избори заедно с президентските наесен, в техния хор може да се включат и депутати от управляващото мнозинство, мечтаещи за дипломатическа кариера.

Засега тези законотворчески амбиции срещат съпротивата на професионалистите в МВнР и затова още не са видели бял свят. Новият проект се готви повече от година, когато в министерството е проведена специална среща, за която от чужбина идват редица особено близки до сегашното му ръководство посланици като Константин Димитров (Лондон) и Димитър Цанчев (Брюксел). Мандатът на Цанчев като постоянен представител на Република България към Европейския съюз вече бе удължен с две години с мотива, че трябва да покрива периода, през който България председателства Съвета на ЕС. Според запознати със същия аргумент с две години ще бъде удължен и престоят на Димитров в Лондон. Връзката е, че България ще председателства ЕС след Великобритания.

В момента 23,7% (23 от общо 97) от ръководителите на дипломатически мисии на България са хора външни на системата, обясни в Народното събрание в петък външният министър Даниел Митов в отговор на въпрос на депутата Кристиан Вигенин (БСП). Министър Митов напомни, че по време на мандата си като министър е назначил само 7 от посланиците. „Въпросното ограничение винаги е било нарушавано, макар че стремежът е да бъде спазвано. Но няма как да разделим един човек на две, за да покрием процентния критерии“, каза още Митов. Така дипломат № 1 даде да се разбере, че поредният кадрил във Външно предстои./ПИК

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук