Скопски тв канал намеси България в проблемите и скандалите с изгорелия край Боснек автобус

0
132

Ако превозното средство на „Беса Транс“ е нямал лиценз, преминаването на границата може да е незаконно, предупредиха от ЕК

Според правилата на Европейския съюз (ЕС), ако автобусът на „Беса Транс“, който претърпя катастрофа в България, при която загинаха 44 македонски пътници, е нямал валиден лиценз за превоз на пътници, той не би могъл да има право да премине границата на Европейския съюз, в случая България. Това коментира скопският телевизионен канал “Нова ТВ“, цитиран от Фокус.

Законодателството на ЕС предвижда поредица от правила за лицензи и разрешения за превоз и, според информацията, получена от МВР, е възможно те да са нарушени, но Европейската комисия (ЕК) няма да се намесва в разследването.

Отговорността за надзор и проверка на документацията и прилагането на правото на ЕС е в ръцете на държавите-членки на Съюза.

Ако разследването установи, че превозвачът е пътувал с незаконен или подправен лиценз, може да се очаква от Европейската комисия да осъди подобна практика, която е не само заплаха за „свободната конкуренция в ЕС“, но и заплаха за живота на пътници.

Преди дни македонските власти обявиха, че фаталният автобус не фигурира в базата данни на Министерството на транспорта и съобщенията на Република Северна Македония (РСМ). От митницата на РСМ казаха, че разследват кой е пропуснал превозното средство без валидно разрешително.

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук