Слави Трифонов: ДПС, Маджо… Не, зад ИТН съм аз и избирателите!

0
2594

ИТН няма да подкрепи БСП за кабинет, като в любовта е

„Има такъв народ“ няма да подкрепи правителство с мандат на БСП, заяви лидерът на партията Слави Трифонов пред БНТ.

Възпитанието изисква да се отиде на среща, но причината да не подкрепим БСП е, че първо имаме много големи различия. Чисто като политически формации – БСП е лява формация, БСП за нас е партия от статуквото. БСП не ни подкрепи, когато имахме възможността да съставим правителство. Нинова излезе и обяви, че няма да ни подкрепят“, каза Трифонов.

Според него трябва да е като в любовта – и ти подкрепяш, и теб те подкрепят. Ако само ти подкрепяш, нещо не е наред.

Другото странно е, че само БСП и ИТН няма как да имат мнозинство.

Съставянето на това правителство е невъзможно, защото ДБ казаха, че няма да ги подкрепят, а ако хипотетично ДПС го подкрепи – „какво, отиваме на нова коалиция ли, това е абсурдно“.

Според него, ако се стигне до предсрочни парламентарни избори, е по-добре те да се проведат заедно с президентските. Защото ще се харчат повече пари, а и хората се изморяват.

По думите му парламентът е копие на това как изглежда българското общество.

„Необходимо е да има мъдрост, морал, смирение, защото така би следвало да изглежда, която и да било партия на фона на демокрацията и задълженията към българите. Има сериозно разминаване между очакванията на хората и дейността вътре. Хората, които представляват България са различни, когато усетят миризмата на власт се променят.

Аз съм последователен. Бяхме ясни, че с партиите на статуквото няма да правим каквито и да било колаборации. Невъзможно е с ГЕРБ, БСП би могла да е компромисна заради поведението й на последък, но също е спорно. Искахме подкрепата на партиите на протеста, каза той. Решихме, че е нормално да бъдем подкрепени, защото е важно да се свърши работа“.

„Няма никой, който да стои зад ИТН, освен неговите избиратели, тази партия е съставена заради референдума, който беше проведен, аз съм като гарант. Зад нея не стои никой, няма дълги ръце на ДПС. Зад нея са избирателите и аз“, изтъкна Трифонов.

Той бил втрещен от изказване на Татяна Дончева, която казала, че зад ИТН стоял Маджо. Той бе категоричен, че не е преговарял и с ДПС. В неговия офис е водил разговор единствено с лидерите на протестните партии.

„Чувал съм всякакви слухове за себе си, няма нещо гнусно, което да не съм чувал за мен. Как стои Маджо и има ли някакви доказателства? Това са неща, хвърлени в пространството, за да ме уязвяват, за да не стане правителството на ИТН. Това са слухове, лъжи. Попитах Христо Иванов – виждаш ли дългата ръка на ДПС, откъде излезе това, защо направи тази декларация, че „ние ще казваме кой е министър“? И той каза – аз нямам такива доказателства, но имам такова чувство. Тоест е въпрос на чувства и на някакви глупости“, каза още Трифонов.

Той коментира и позицията на неговата партия, че ограничаването на неваксинираните е тирания, на въпрос дали би призовал хората да се ваксинират, той каза, че ако е необходимо, ще го направи. И уточни, че въпреки че е изкарал коронавируса, се е иминузирал.

Трифонов засегна и темата със скандалите и размяната на реплики с двамата служебни министри Кирил Петков и Асен Василев.

„Те дойдоха първи при мен, в този офис, в който давам интервюто в момента, и казаха, че искат да останат в правителството. Говорих с Кирил Петков и той каза, че Василев трябва да бъде на финансите. Тъй като е важен пост и казах, че ние ще го определим. И той може да бъде министър на европейските фондове. И започнаха разговори. Но Петков започна да има ултимативно поведение, да казва или-или, и тъй като аз съм противник на такова поведение спрямо мен, така и не се разбрахме“.

Трифонов заяви подкрепата си за Румен Радев и допълни, че го уважава и изпълва неговата и на колегите му представа за държавен глава.

На въпрос мрази ли българските партии и иска ли да ги унищожи, той отговори категорично „не“. Според него българските политици още не изпълват със съдържание и има твърде много интриги. Не мисля, че има значение какво ще обещаеш, а какво ще свършиш. Политиците трябва да правят добро за своите съграждани, защото това е смисълът на работата им.

Александър Попов

dnes.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук