Славчо Велков: Започващото поклонение в Мека и загуба на войници в Сирия, благодарение на испански сили, са сред причините за атентата в Барселона

0
1314

Депутатът и експерт по сигурността и тероризма Славчо Велков пред Би Ти Ви: „Европа е бременна с тероризъм! Това е само началото на процеса, който ще наблюдаваме години наред“

Страшно е, че този акт постигна целта си, беше предизвикан страх и ужас и той наподобява този от Ница, където бяха поразени толкова хора. Ние сме свидетели на една своебобразна диверсификация на тероризма от Близкия Изток в Европа и това ще е бъдещето на тероризма в Европа, посочи той.

Вие помните какво призоваха поддръжниците си от „Ислямска държава“: „Не е задължително да идвате в Близкия Изток, удряйте ги, където се намирате. Ако нямате оръжие, удряйте ги с колите си.“ Не е трудно да си намериш такъв автомобил, или дори да го откраднеш, и ние бяхме свидетели на подобни случаи, припомни Велков.

Можем да сравним вчерашния атентат с този в предградието Вердюн преди 9 дни срещу едно отделение на силите за спецоперации на френската армия, след който нападателят избяга и след това не се появи информация, че той е открит. Тогава специалистите направиха прогноза, че този акт ще се повтори. И вчера действително за втори път имаме акт, при който терористите удрят и бягат, коментира депутатът.

Ще минат години, докато силите за сигурност изработят метод за противодействие на този тип тероризъм, коментира още депутатът.

Този терористичен акт е изключително дързък, жесток по характер. Европа е бременна с тероризъм и периметърът ще се разширява от центъра в различни посоки, и това е само началото на този процес, който ще наблюдаваме през следващите години. Колкото повече „Ислямска държава“ губи, толкова повече ще се разширява този процес, заяви Славчо Велков.

pik.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук