След дълго умуване НАП започна ревизия на депутата длъжник

0
23137

ГЕРБ се опитват да покрият случая, Агенцията по вписванията не знае как е вписала прехвърлянето на фирмата на Гамишев

Националната агенция по приходите (НАП) е започнала данъчна ревизия на депутата от ГЕРБ Димитър Гамишев като физическо лице, съобщиха за в. „Сега“ от агенцията. Проверката е започнала тези дни, след като стана публично известно, че депутатът е продал през април 2016 г. своята фирма „Гамишев – НКБ“ ЕООД с близо 200 хил. лв. задължения към държавата на малоимотно лице от Ловеч. Малко след това бизнесменът е станал общински координатор на ГЕРБ в Гоце Делчев, а след това и депутат.

От НАП твърдят, че миналата година са атакували сделката в съда, но той все още не се е произнесъл. Според Данъчно-осигурителния процесуален кодекс НАП може да поиска прехвърлителни сделки да бъдат обявени за недействителни, ако те се извършат след започнала ревизия, която впоследствие установи задължения към бюджета. Тази възможност съществува от години, но както стана ясно от последната пресконференция на НАП, едва напоследък се прилага по-сериозно.

Според ДОПК всеки собственик отговаря с личното си имущество за непогасените задължения на фирмата си, както и когато недобросъвестно прехвърля притежаваните от него дялове и акции с цел да избегне плащането на данъци, обясни говорителят на НАП Росен Бъчваров. Така и не стана ясно обаче как през 2016 г. прехвърлянето на фирмата е вписано в Търговския регистър, въпреки действащите още от 2011 г. разпоредби това да става само след представяне в Агенцията по вписванията на удостоверение от НАП, че продавачът няма публични задължения и не се опитва по този начин да избегне тяхното плащане.

Пред в. „Сега“ от агенцията обясниха, че след като е било разрешено вписването на прехвърлянето на активите на задлъжнялата фирма на друго лице, значи всичко е било според закона. А те не са разследващ орган, който да прави проверки назад във времето.

Втори ден партийната централа на ГЕРБ мълчи дали ще вземе някакво решение за своя депутат. На фона на разгорелия се скандал в понеделник той беше и осъден на първа инстанция от Благоевградския окръжен съд на 2 години условно за убийството на пешеходец през 2014 г. Семейството на жертвата ще обжалва присъдата.

Парламентарната група на управляващите не е обсъждала казуса с Гамишев, разказаха депутати от ГЕРБ.

От БСП пък поискаха Гамишев да бъде разследван от отговорните институции. „Когато се твърди, че държавната хазна е ощетена с милиарди левове и се предприемат сериозни мерки това да се промени, първото, което трябва да направят управляващите, е да погледнат в собствената си градина и да изкоренят плевелите от нея“, твърдят социалистите.

Както в. „Сега“ писа вчера, Гамишев продава задлъжнялата фирма на Георги Георгиев от Ловеч. За случая разказа първо сайтът „Биволъ“. „Гамишев – НКБ“ ЕООД е в списъка на големите длъжници на НАП, без имущество, върху което могат да се наложат обезпечителни мерки, а купувачът на активите на фирмата е с капитал от 2 лева, регистриран е в Ловеч на ул. „Шипка“ 5А. Според Търговския регистър Георги Георгиев управлява 93 фирми и е собственик на 53 дружества с дългове за стотици хиляди, съобщи „Биволъ“. На адреса на „Файнест Асошиътс“ в Ловеч на ул. „Шипка“ 5А са регистрирани общо 23 фирми.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук