След протеста в руски ефир: Адвокатът на Овсянникова не може да се свърже с нея

0
87

Има съобщения, че адвокатът на Марина Овсянникова не е успял да я намери. Това заяви британският министър за Европа и Северна Америка Джеймс Клевърли в коментар за журналистката, която издигна антивоенен транспарант по време на новините по руската държавна телевизия. „Притеснени сме за жената, която държеше табелата“, каза още той.

„Тези актове на неподчинение, включително и хора, които излизат на улиците в Русия, са важни и показват огромна смелост в тази потисническа, авторитарна държава“, коментира Клевърли.

„Нейната табела повдигна въпроса за руската пропаганда и е наистина важно руският народ да разбере какво се прави от тяхно име в Украйна, тъй като са били системно лъгани от Путин“, казва Клевърли.

Адвокатите на Овсянникова не могат да се свържат с нея повече от 12 часа, съобщи тази сутрин руският опозиционен сайт „Медуза„. Първоначално беше съобщено, че Овсяникова е откарана в полицейски участък в Москва. От полицията обаче са казали на правозащитници, че тя не е в ведомството, пише още изданието.

Украинският президент Володимир Зеленски благодари на Овсянникова във видеообръщение във Фейсбук профила си.

Европейският съюз също поздрави Овяснникова за постъпката ѝ. „Аплодираме продължаващите прояви на смелост от безстрашните и миролюбиви руски граждани, които се осмеляват да се опълчат на войната в Украйна, въпреки съществуващите ограничения“. Това заяви говорител на Европейската служба за външна дейност на пресконференция в коментар на снощната ѝ поява.

Припомняме, че предната вечер журналистката прекъсна основната новинарска програма на държавния руски „Първи канал„, като се появи зад водещия в студиото с плакат с лозунги, осъждащи войната.

Надписът на английски и руски език гласеше: „НЕ НА ВОЙНАТА. Спрете войната! Не вярвайте на пропагандата! Те ви лъжат тук.“

Необичайният протест се проведе на 19-ия ден от началото на войната, която започна, след като Русия нахлу в Украйна на 24 февруари.

Първи канал“ на руската държавна телевизия заяви, че предприема вътрешна проверка във връзка с инцидента.

„Спрете войната! Не на войната!“, казваше жената, докато водещата продължаваше да чете новините. Протестиращата остана в кадър и се чуваше в продължение на няколко секунди, преди „Първи канал“ да превключи на друг репортаж.

Във видео, разпространено в YouTube, Овсянникова определя случващото се в Украйна като престъпление. „Русия е страна агресор и отговорността за това лежи на съвестта само на един човек – и този човек е Владимир Путин”, коментира тя и допълва: „За съжаление, през последните години работих в „Първи канал”, занимавайки се с кремълска пропаганда. Сега много се срамувам от това, че позволявах да се говорят лъжи от телевизионния екран. Срам от това, че позволявах да зомбираме руските граждани”, казва Овсянникова.

dariknews.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук