След ракията убиец в Якоруда евродепутат иска ограничаването на метанола в бита

0
651

От 15 до 30 случая годишно завършват със смърт или увреждания, причинени главно от злоупотреба с денатуриран спирт. Това заяви евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ в предаването „Денят започва” по БНТ, във връзка със съдържанието на метанол в течността за чистачки, в денатурирания алкохол и относно въпроса, който е отправил към Европейската комисия.„Всяка година забелязваме в България, а и в другите страни-членки, където се използва свободно метанола в много продукти, включително течност за чистачки, антифриз, лепила, денатуриран спирт, разтворители, а както и чуваме с алкохолни напитки с ниско качество”, заяви той.

„Използването на този метанол води до смъртни случаи и тежки последствия. В България ежегодно десетки български граждани или загиват, или получават тежки увреждания”, обясни евродепутатът. Той посочи данни на Националния център за отравяния, които сочат, че от 15 до 30 случая годишно завършват със смърт или увреждания, причинени главно от злоупотреба с денатуриран спирт.

„През януари 2015 г. Полша направи предложение, през европейската агенция за химикали, в което предлага ограничаването на концентрацията на метанол в течността за чистачките и други продукти, на 3%”, даде пример той. По думите му, нормална течност за чистачки, която замръзва на -30 градуса, съдържа 35% концентрация на метанол. „Което означава, че 75% от нея са напълно отровни и ще докарат до летален изход при поглъщането им”, поясни Емил Радев.

„Полският доклад представи доказателства, че съдържанието на метанол води до инциденти с отравяния в голям брой държави. На 9 декември 2015 г. Комитетът по анализ на риска на агенцията излезе със становище, което подкрепя полското предложение за ограничаване на метанола в продуктите за масова потреба”, подчерта евродепутатът. „Зададох въпроса кога ЕК предвижда да предприеме мерки за определяне на веществото метанол като вещество, пораждащо силно безпокойство и което трябва да се въведе ограничението му в бита”, посочи част от въпросите си Емил Радев. Той уточни, че всяка една държава-членка може да въведе по-строг контрол и ограничителни мерки и допълва,че страни като Германия и Австрия вече са го направили./БЛИЦ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук