След смъртта на родилката в Благоевград: Кой носи отговорност при смърт заради лекарска грешка?

0
141

Вчера стана ясно, че лекарска грешка е причинила смъртта на 31-годишната родилка, която почина заедно с нероденото си бебе в Многопрофилната болница за активно лечение в Благоевград.

Темата коментира в студиото на „Денят започва“ по БНТ адвокатът по медицинско право Мария Петрова.

„Преди да говорим за това кой е виновен, сгрешил ли е, какво се е случило, аз мисля, че като общество трябва да обърнем внимание дали има и други такива случаи и да си дадем ясна сметка какво правим по въпроса тези неща да не се случват отново“, заяви Петрова.

Тя обясни, че се допускат такива грешки и припомни случаи от 2018 г.

, когато няколко родилки в болница „Шейново“ също са изгубили живота си заради погрешна интубация.

„Последното, което излезе, това е съдебно-медицинската експертиза, която посочва като причина за смъртта неправилна интубация. Запознах се с това, както знаете, веднага след инцидента, направихме и вътрешна проверка. След това имахме и одита, както го наричате. не знам какво да кажа, колегата е съкрушен, в момента е в болнични, страда от сериозно заболяване. В крайна сметка вие знаете, че и следствието провежда необходимите процедури и разследвания, нека да изчакаме и те да кажат“, обясни директорът на Благоеврадската болница д-р Огнян Митев.

Съпругът на родилката каза за телефонен разговор, че ще води дела. „Аз по принцип бях готов и в Страсбург да водя дела, но явно може да се случат нещата само в България по този начин“, сподели той.

„Разследванията са полезни за обществото до толкова, доколкото основната им функция е да открием какъв е източникът на така наречената грешка, тоест каква е причината системно в различни болници това да се случва“, обясни адв. Петрова.

Съдебната отговорност трябва а е вторична функция на цялата тази проверка според адвоката. В болниците липсва така наречената политика за пациентска безопасност. Това е безопасност и за лекарите, които носят риск, обясни Мария Петрова.

„Трябва да се направят ясни правила, ние сме държава, която с години се бори да има адекватни стандарти и вместо медицинските стандарти да се третират като лобистки документи, да дават възможност на всеки ъгъл да с открива частна болница, да се създадат алгоритми за поведение, правила за добра медицинска практика“, заяви тя.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук