След труса в Петриня, половината град го няма

0
2768

Центърът на хърватския град е неузнаваем, унищожен е

„Това е като Хирошима, половината ми град го няма“. Думите са на Даринко Думбович, кмет на хърватския град Петриня, който пострада силно при днешния трус от 6,2 по Рихтер.

Земетресението, станало в 13,20 ч. българско време, е било усетено в цяла Хърватия, но също и в съседните страни.

Страшно е това, което се вижда в първите минути след труса, половината град е разрушен, пише Index.hr. Чуват се викове, има пострадали и загинали.

Едно дете е загинало в Петриня. Кметът потвърди, че е починало 12-годишно момиче.

„Извадихме малко дете на 4 години. Градът е разрушен, в него не може да се живее повече. Катастрофално е, майките плачат за децата си, не знам какво става в едната и в другата детска градина. Съпругата ми се обажда, нещо й е паднало на главата. Трябва ни помощ, трябват ни спешните служби“, каза Думбович.

„Настъпи все обща паника, хората търсят своите“, обясни кметът.

Улиците на Петриня са пълни с отломки. Много сгради са разрушени. Спасителите издирва оцелели, съобщи телевизия N1.

Сеизмологът Срешимир Кук каза, че днешното земетресение по освободена енергия е било трийсетина пъти по-силно от станалото в Загреб през март тази година.

Междувременно след днешния трус от 6,2 последваха още с по-малък магнитуд.

„Страшно е, има мъртви, има ранени. Видяхме едно дете как загина на площада. Центърът на Петриня е унищожен. Седем наши инженери бяха затрупани под една сграда, но успяхме да ги измъкнем. Това е катастрофа, пращайте помощ, каквато имате“, каза един от инженерите, изпратени да оценяват щетите от вчерашното земетресение с магнитуд 5 в същия регион.

Междевременно в пострадалия от труса град на помощ пристигнаха военнослужещи от хърватската армия.

Според Европейския средиземноморски сеизмологичен център епицентърът на труса е бил на 46 км югоизточно от Загреб, в района на Петрине. Огнището на земетресението е било на дълбочина 10 км.  Трусът е продължил около половин минута и е усетен в Риека, Вуковар, Сплит, Загреб.

Националната телевизия ХРТ съобщи, че центърът на Петрине е неузнаваем, а по неофициални данни има ранени. Хората са избягали в парка, някои са скачали от покривите.

Според ХРТ трусът е съборил покрива на болницата в град Сисак над отделението за вътрешни болести. Екипът на телевизията едва се е спасил на входа на градския съвет, който също се е срутил.

Земетресението е било усетено силно в Загреб, жителите са в шок, а на улиците има задръствания от хора и коли. Според още непотвърдени данни персоналът и пациентите на детска болница в столицата са били евакуирани.

Вчера централната част на Хърватия беше разлюляна от земетресение от 5-а степен, което причини материални щети.

Елка Василева
dnes.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук