Смененият шеф на „Вътрешна сигурност“: Министър Рашков ми каза да напускам, или ще си имам проблеми

0
83

Откакто служебният вътрешен министър дойде на власт, мога да кажа, че се осъществява терор не само над мен, но и над всички полицейски служители. Като лоялен служител на МВР нямах намерение да говоря, обаче трябва да кажа как стоят нещата. Терорът се изразява в това, че министър Рашков лично ми заяви, че не желае да работи повече с мен и да напусна, иначе ще си имам проблеми.

Това заяви пред медиите смененият началник на Дирекция „Вътрешна сигурност“ към МВР Стефчо Банков, предаде Новини.бг.

,,Не мога да ви кажа в момента каква точно длъжност изпълнявам след отстраняването ми. Знам само, че работя в звеното за подпомагане на изборите – бе ми предложен един кабинет в ъгъла, почти без никаква светлина, до входа на тоалетната“, коментира Банков пред журналистите и уточни, че не можел да откаже новата длъжност, тъй като по закона за МВР тогава ще подлежи на уволнение.

Той отрече „Вътрешна сигурност“ да има пръст в подслушванията на политици.

„Вътрешна сигурност никога не е подслушвала политици и проверките ще докажат това. Тече проверка по разпореждане на министър Рашков. Ще си търся правата в съда, защото никога не сме подслушвали политици – нито аз, нито някой друг от колегите. Това са просто неверни внушения“, поясни още Банков.

 

„По отношение на кампанията за 45-то Народно събрание, сме използвали разследване срещу служители на МВР, но не и политици. Всичко е докладвано на Прокуратурата. Този пасквил, който някои хора сътвориха, е пиар, за който в годините много добре знаем как стоят нещата. Политици никога не сме подслушвали. Това е инсинуация“, подчерта той.

Според Банков служебният вътрешен министър Бойко Рашков си е създал уюта да придобие цялата информация, която съдържа дирекцията, за година назад.

„Действията на министър Рашков стигнаха дотам, че да манипулира хора и да задават въпроси за това дали директорът на Дирекция „Вътрешна сигурност“ е возил в служебния си автомобил наркотици, пачки с пари и рязал ли е миналата седмица документи във връзка с изборите, което е абсолютно невярно твърдение“, допълни той.

Стефчо Банков посочи, че някак изведнъж след акцията в Трето районно управление в Пловдив Бойко Рашков е получил осенението, че не може да работи с него. Той допълни, че според него това е свързано с отказа му да задържи директора на пловдивската полиция старши комисар Йордан Рогачев.

„На мен директно ми се каза, че независимо от това кой контролира наказателния процес, съм можел да предприема действия по ЗМВР по отношение на Рогачев“, посочи Банков.

 

По думите му вътрешният министър му е възложил да направи „стратегически анализ“ за изборите в качеството му на съветник в звеното.

Това е звеното за разчистване, категоричен бе на финала бившият директор на „Вътрешна сигурност“.

 

Кой е старши комисар Стефчо Банков?

Образование:

1994 – 1999

Югозападен университет “Неофит Рилски”, гр. Благоевград

Магистър по “Връзки с обществеността”

1999-2001

Софийски университет “Св. Климент Охридски”
Магистър по “Философия”

2010 – 2015

Югозападен университет “Неофит Рилски”, гр. Благоевград
Магистър по “Право”

2015 – 2017

Национален военен университет „Васил Левски”, гр. Велико Търново – Доктор по научна специалност “Сигурност и отбрана”

2018 – 2018

Военна Академия „Георги Стойков Раковски“, гр. София
„Изпълнение на ръководни длъжности в системата за национална сигурност и отбрана“.

Преподавател в:

Правно-исторически факултет ЮЗУ „Неофит Рилски“

Публикации на теми:

„Развитието на правилото за чисто вътрешно положение в съдебната практика на съда относно основните свободи на икономиката в светлината на делото ullens de schooten“;

„Прозрачността като антикорупционен механизъм при възлагане на обществени поръчки в сигурността и отбраната. същност и обществено значение.“;

„Прозрачността като антикорупционен механизъм при възлагане на обществени поръчки в сигурността и отбраната. Основни понятия за обществена поръчка, публичност и прозрачност при възлагане.“;

„Прозрачността като антикорупционен механизъм при възлагане на обществени поръчки в сигурността и отбраната. Прилагане на антикорупционни механизми при възлагане на ОП в сигурността и отбраната;

„Актуални проблеми на миграционния натиск в контекста на националната сигурност в Република България“.

Курсове и обучения:

Международен семинар – ILEA на тема „Стратегия за противодействие на корупцията в държавната администрация“;

Монография -„Възможности за усъвършенстване на противодействието на корупцията в управлението на сектор сигурност“.

Професионална кариера:

2004 г. – 2007 г. – МВР-СДП- 05 РПУ

2007 г. – 2009 г. – ГДБОП-МВР

2009 г. – 2019 г. – началник сектор в Дирекция „Вътрешна сигурност“-МВР

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук