Сметната палата: Не стигат парите за контрол на храните

0
447
Не са осигурени достатъчно пари за ефективен контрол върху храните. Това констатира Сметната палата при одит на контрола по безопасност на храните за периода от 1 януари 2010 г. до 30 юни 2014 г. Не е разработена и цялостно подзаконовата нормативна база, което създава възможност за разнородни практики, посочват от палатата.

От създаването си на 1 януари 2011 г. до 30 юни 2014 г. Българската агенция по безопасност на храните е извършила общо 191а393 проверки, от които 123а659 са планови. Наложени са 59 803 принудителни административни мерки. Броят на временно спрените обекти за периода е 1091. Унищожени са 1 952 593 кг храни. Контролът по безопасност на храните е осъществяван в условията на недостиг на финансови и материални ресурси, посочват от СП.

Това възпрепятства текущата работа и възможностите за последваща проверка за изпълнение на предписанията. Осигурявани са допълнителни бюджетни средства текущо в хода на годината, но неяснотата с какъв ресурс ще разполага агенцията през годината поражда рискове за ефективността на контрола и за осигуряването на безопасност на храните, констатират от СП. А само в София обектите за обществено хранене и търговия с храни са над 18 500. Недостигът на пари е причината за невисоките заплати, липсва и адекватно материално стимулиране.
Добре обучените кадри не са мотивирани и не могат да бъдат задържани, затова има високо текучество. Финансовото стимулиране в БАБХ не е адекватно на осъществявания от инспекторите контрол и създава корупционни рискове, посочват от СП. Поради липса на хора проверки са осъществявани само от един инспектор. Една от препоръките на Сметната палата е да има дежурен служител, който да е на разположение за спешни случаи денонощно, 7 дни в седмицата във всички подразделения на БАБХ. От агенцията не са изготвени критерии за оценка на риска за граничните инспекционни пунктове, посочват още от СП. В един от гранично-инспекционните пунктове, освобождаване на пратки е извършено преди излизане на резултатите от лабораторния анализ, което поражда рискове да бъдат внесени опасни храни.
Нарастват проверките върху генно модифицирани храни. През 2012 г. те са 2322, а през 2013 г. са 3087. Но няма ротация и проверките са извършвани само от един инспектор, посочват от СП. Липсва и увереност, че са предприети всички мерки за предупреждение на гражданите, закупили опасни продукти, за които има уведомление по Системата за бързо предупреждение за храни и фуражи. Да се предприемат мерки за публичност на информацията за наличието на опасни храни с цел адекватна защита на населението, е сред препоръките на Сметната палата. Препоръките на СП към министъра на земеделието са общо 10, а към изпълнителния директор на БАБХ са 29./Стандарт

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук