Смъртта на легендата от НБА Коби Брайънт потопи света в скръб

0
140

Американската баскетболна легенда Коби Брайънт и 13-годишната му дъщеря Джана са сред деветте души, загинали при катастрофа с хеликоптер край град Калабасас, предградие на Лос Анджелис късно вчера

41-годишният баскетболист е пътувал с частния си хеликоптер, когато машината се е разбила заради лоша видимост в района и е избухнала в пламъци. Шерифът на окръг Лос Анджелис заяви, че няма оцелели.

41-годишният Брайънт е петкратен шампион в НБА, играл за „Лос Анджелис Лейкърс“ през цялата си 20-годишна кариера и се счита за един от най-великите играчи в историята на баскетбола.

Той е двукратен олимпийски шампион с отбора на САЩ. Сред постиженията му е и титлата „най-ценен играч в НБА”, с която е удостоен през 2008 г. Той се оттегли от активна спортна дейност през април 2016 г. Брайънт печели награда „Оскар“ за най-добър късометражен анимационен филм през 2018 г. за „Скъпи баскетбол” – петминутен филм, базиран на писмо до любимия му спорт, написано през 2015 г.

Катастрофата на хеликоптера в хълмовете край градчето Калабасас беше потвърдена първо от TMZ и „Los Angeles Times”.

След като смъртта на баскетболната легенда беше потвърдена спортисти, политици, артисти, звезди от шоу бизнеса изразиха скръбта и почитта си към баскетболиста.

Минута мълчание прекъсна много баскетболни срещи в САЩ.

Брайънт беше почетен и на церемонията за връчване на наградите „Грами” , която се провежда на стадиона на „Лейкърс” в Лос Анджелис.

“В момента всички изпитваме ужасна тъга”, каза водещата Алиша Кийс.

„Защото по-рано днес Лос Анджелис, Америка и целият свят изгубиха герой. Ние буквално стоим тук с разбити сърца в дома, който Коби Брайънт построи“.

НБА излезе с изявление, в което казва, че е “опустошен от трагичната смърт на Брайънт и дъщеря му Джана”.

„В продължение на 20 сезона Кобе ни показа какво е възможно, когато един изключителен талант се смеси с абсолютна преданост към победата“, се казва в съобщението.

Националният съвет за безопасност на транспорта, съобщи че катастрофиралият хеликоптер е модел „Sikorsky S-76B” и заяви, че изпраща екип, който да разследва инцидента.

Полицията е помолила хората да стоят настрана от мястото на катастрофата, за да не пречат на разследването, макар че хиляди фенове на загиналата звезда се насочиха към лобното му място, носейки цветя, баскетболни топки и негови снимки, съобщи БГНЕС.

Брайънт и Джана са летели с хеликоптера към баскетболен мач, в който Джана е трябвало да играе.

“Семейството на НБА е опустошено от трагичната смърт на Коби Брайънт и дъщеря му Джана”, написа комисарят на НБА Адам Силвър.

“Коби ще бъде запомнен най-вече с това, че вдъхновяваше хората по целия свят да вземат баскетболна топка и да се състезават, достигайки максимума на възможностите си. Беше щедър с мъдростта, която бе събрал и виждаше като своя мисия да я споделя с бъдещите поколения играчи, а особена радост му доставяше да предава любовта си към играта към Джана”, добави Силвър.

Брайънт и съпругата му Ванеса имат още три дъщери – Наталия, Бианка и Капри.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук