Сняг трупа по планините на България

0
241

Планините на страната посрещнаха първия сняг! На бялата приказка може да се насладим в Стара планина, Пирин, Родопите и Витоша.

Старопланинските проходи също са заснежени, като движението на МПС-та над 12 т през Троянския проход временно е ограничено поради снеговалежа. Видимостта на „Петрохан“ e силно намалена, а пътят – изцяло заснежен. Температурата там е минус 5 градуса.

Ограничават движението в „Троянския проход“. Вали обилно сняг

Снимки на снежната покривка може да видим от камерите на хижи и курорти. Сняг е навалял на Боровец, Пампорово, хижа Планинарска песен и др.

От хижа „Вихрен“ може да видим заснежените склонове на Пирин. А от заслон „Черни връх“ – снежна Витоша.

Сняг е навалял и на Боровец, където вече се е образувала покривка.

Така прогнозите на синоптиците се оправдават. За днес те ни предупредиха за валежи от дъжд, на места премиваващ в снeговалеж.

Оранжев код за опасно време е в сила за 11 области от Западна България –  областите София-град, София-област, Перник и Кюстендил е в сила предупреждение и за снеговалеж. Жълт код е в сила за значителни валежи от дъжд е в сила в 13 области в останалата част от страната.

След обяд в Западна и Централна България количествата ще са значителни и в комбинация със силния вятър ще има условия за преспи и навявания.

От АПИ заявиха, че въпреки протестите на част от фирмите по-рано през седмицата, те са в пълна готовност да обработват пътната настилка при необходимост.

Призоваваме водачите да шофират внимателно!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук