СОНЯ КОЛТУКЛИЕВА: ПРЕЗИДЕНТЪТ РАДЕВ ЗАБЪРКА БЪЛГАРИЯ В МЕЖДУНАРОДЕН КОРОНАВИРУС-СКАНДАЛ И ОБИДИ ЕСТОНСКИЯ ПРЕЗИДЕНТ

0
90

Днес говорих с вицепремиера и министър на отбраната Каракачанов за скандала с президента Радев, който буквално беше изгонен от Естония.

Историята накратко е следната: в петък президентът, министърът на отбраната, началникът на Генералния щаб на армията, главнокомандващият на ВВС са били заедно на тържество почти през целия ден. В събота главнокомандващият на ВВС се е почувствал зле, отишъл във ВМА, направили му тест за Ковид-19, който се оказал положителен.

С тази информация председателят на НОЩ и началник на ВМА ген. Мутафчийски се е обадил на министъра на отбраната, като му казал, че ще позвъни на президента и на премиера. Това ми обясни г-н Каракачанов.

Обадих се на ген.Мутафчийски с въпроса дали и кога е казал на президента Радев за положителната проба за Ковид19 на главнокомандващия на ВВС. Той ми отговори така: „Аз съм лекар и военен. При цялото ми уважение към Вас, няма да ви отговоря. Само ще ви кажа, че всеки, който трябваше, беше информиран по надлежния ред“.

Какво всъщност става ясно от думите на ген.Мутафчийски? Президентът Радев е бил уведомен по “надлежния ред”, няма как иначе.

И въпреки това г-н Радев с 30-тина души ( помолихме президентството за пълния списък с придружаващите президента до Талин и обратно, чакаме) се качва на самолета и отива в Естония. На неговия профил в Инстаграм видях снимки с президента на Естония, която му предава вчера символично щафетата на международна инициатива “Три морета”, обединяваща 12 държави от Централна и Източна Европа, на която България ще бъде следващият домакин. Не оспорвам, че има резон президентът да замине за Талин, но оспорвам решението му, след като е бил в контакт със заразен с Ковид19 да тръгне за където и да било, още по-малко за чужбина.

Г-н Радев смята себе си за недосегаем и безсмъртен, призова на бунт протестиращите пред президентството, даде им даже слоган на кампанията: “ Мутрите вън” и вдигнат юмрук. Обаче, нито веднъж той не призова митингуващите да носят маски, след резкия скок на заразените с коронавирус ( над 1000 души днес!) дори не си направи труда да свика КСНС…

Керсти Калюлайд, президент на Естония, написа на официалната си страница във Фейсбук: оценява първият ден на конференцията като успешен, но, за жалост, е трябвало да бъде отменена официалната визита на българския държавен глава, защото тя е научила, че той е бил в контакт със заразен от Ковид19.

Пълно мълчание от медиите, изпратили свои репортери в Талин да отразяват посещението на президента Радев. Научих за реакцията на естонския президент от Интерфакс. Обадих се в прессекретариата на президентството с 3 въпроса, отговориха ми, че ще ми изпратят имейл. Да, изпратиха веднага. В имейла се отрича президентът да е бил в контакт със заразен от коронавирус.

Излиза, че президентът на Естония лъже!

… Президентът Радев е един объркан човек. В България иска оставка на правителството и премиера, отрича нещо да е направено, все пак. Отиде преди няколко дни в Гърция и не спря да се хвали какви постижения има нашата държава. Предполагам, че доста информираният гръцки премиер Мицотакис се е подсмихвал развеселено на тези трансформации на българския държавен глава – от хулител в хвалител.

А в Естония резилът е пълен, както се казва “тотал щета”.

Тежко им и горко на дипломатите – как ще обясняват, че българският президент се конфронтира задочно с естонския президент, изкарвайки го лъжец. Не знам дали г-жа Калюлайд ще извини и прости това публично унижение от българския президент.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук