Сотир Цацаров обяви: Край на кортежите пред нощни заведения

0
1032
Главният прокурор Сотир Цацаров и главният секретар на МВР Георги Костов

Кортежите, които демонстрират наглост и беззаконие пред нощни заведения, по магистрали и по улици на страната, да бъдат ликвидирани от МВР. Това нареди вчера главният прокурор Сотир Цацаров след спешна среща с главния секретар на вътрешното министерство Георги Костов и представители на столичната полиция. Поводът – четири мутри пребиха с палки шофьор и раниха съпругата му, афектирани от клаксон на Околовръстния път в София в сряда. Оказа се, че това са мъже с криминални регистрации, които са пазили незаконно близкия до Златко Баретата и подсъдим по две дела за наркотрафик Ивайло Борисов-Ториното.

“Нашата реакция е винаги след пожара”, каза самокритично Цацаров и обяви, че вече ще има “нулева толерантност” срещу престъпността. Той припомни, че след инцидента в Лясковец, при който загина барета, Върховната административна прокуратура (ВАП) установила, че у нас има 221 хил. души, притежаващи законно оръжие. “Тогава бяха констатирани множество слабости и пълна липса на изискуемия по закон електронен регистър на разрешителните за оръжия, който трябва да създаде МВР. До настоящия момент такъв регистър не съществува”, възмути се обвинителят. Главсекът на МВР Георги Костов се оправда, че това е “въпрос на пари”.

Да се направи проверка на всички огнестрелни оръжия, които притежават охранителните фирми, настоя още Цацаров.

“МВР трябва да мобилизира своя ресурс и да осъществи масови проверки на всички лица, които фактически ползват охрана извън закона за частната охранителна дейност”, нареди още Цацаров. Той подчерта и необходимостта от промени в нормативни актове, с които да стане задължителна регистрацията на автомобили, които се ползват за охрана, така както е със служебното оръжие.

По думите му в страната има 117 договора за лична охрана между физически лица и частни охранителни фирми. Най-много хора били пазени във Варна – 50, а в София – 27 души.

“В най-кратък срок МВР ще предприеме законодателна инициатива за въвеждане на строг режим на автомобилите, с които се осъществява лична охрана и ескортиращите ги такива”, увери Георги Костов.
Той похвали колегите си, че за 9 часа оковали с белезници мутрите от Околовръстното шосе. “Проблем е арогантното държание на пътя, а не е професионализмът на СДВР”, констатира Костов и обяви, че до часове стартира спецоперация срещу нелегалната лична охрана, която тревожи гражданите./труд

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук