Софийското село Лозен излиза на протест

0
1463

Жителите на софийското село Лозен излизат на протестно шествие, срещу разрешение за проучване за добив на строителни материали и в защита на гората си.

Хората се бунтуват срещу разрешение на Министерството на енергетиката да бъде разкрита кариера, за добив на строителни материали в изключително голям размер и дълга продължителност, точно над жилищната част на селото. То обхваща много голяма част от горската и залесена част на планината.

На 6 януари 2016 год. правителството е одобрило Разрешение за проучване на възможността за добив на строителни материали в землището на село Лозен с размер 1 кв. км и продължителност 1 година. На базата на това одобрение, Министерство на енергетиката издава Разрешение №444 от 03.02.2016 год. на Фирма „Каменни фракции“ ЕООД да започне проучване на площ „Гората“ в землището на селото.

Те казват, че фирмата е регистрирана на 24 юни 2014 г. като еднолично дружество с ограничена отговорност. Собственик и управител на фирмата изпълнител е Тонка Иванова Тенчева, на 26 години. Дейността и целта на фирмата е извършване на проучване и добив на чакъл и инертни материали, както и всички дейности, свързани с добива, транспорт и продажба, разработване на инвестиционни и други проекти, след получаване на съответното разрешение за търсене и/или проучване или концесия за добив. Т.е. Фирма „Каменни фракции“ ЕООД цели изграждането на кариера точно над селото, казват те.

Хората изброяват и множеството вреди, които би донесло това. Сред тях и това да има непрекъснато движение на тежкотоварни камиони и оборудване, взривни операции в планината, замърсяване на природата и чистотата, и нарушаване спокойствието на населението и туристите. Да се замърси още едно природно място, да се обезлеси и да се разрушат изградените еко пътеки и паркове. Да се нарушат множество етични и правни рамки в интерес на частни лица и платени политически схеми. Да бъдат изсечени дървета и унищожени безценни ландшафти.

„Като граждани на Лозен ще вземем позиция да запазим спокойствието и гората ни. Още повече, Лозенската планина, заедно със самото село, е от много често посещаваните близки дестинации до големия град за отдих, разходка сред природата, и много столичани идват да подишат чист въздух и да погледнат софийското поле от високо. Дори тези малки моменти на бягство от града за няколко часа са застрашени от действията на частните фирми и тяхната безскрупулност”, казват хората.

Кметството и населението на село Лозен обжалва, но според тях това е поредното решение взето тихомълком и достигнало до засегнатите страни по случайност, без никаква гласност и уведомление. Само за 5 дни са събрани 1111 подписа от жители на с. Лозен срещу разкриването на кариера.

pik.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук