Софи Маринова на разпит в съда

0
1525

Призовка от съда докара в сряда в Шумен ромската перла Софи Маринова. Гражданката София Маринова Каменова беше призована да даде показания по делото срещу братятята Росен и Атанас Йорданови, известни в обществото като братя Юзеирови. Двамата са подсъдими задочно в процес за проповядване на национална и етническа омраза към българската нация и българския етнос за изцепката им от Разпети петък през 2010 година, когато се помрачиха наближаващия християнски празник в страната и се опитаха да основат в Шумен партия на етническа основа ОТОМАН, двузначна абревиатура от „Обединение за толерантност, отговорност, морал и алтернативен напредък“.
Софка се оказала в списъка от над 50 свидетели, чиито разпити вървят от миналото лято, заради договорено музикално участие на учредителното събрание на ОТОМАН. Пред съда ромската перла си спомнила, че е била поканена да пее на събитие и е пяла. Певачката беше използвана за мюре, за да бъдат привлечени полуграмотни роми от Шуменско и Търговищко в салоните на хотелски комплекс Шумен, а с присъствието си и да разпишат учредяване на партия на етническа основа. Впоследствие когато работата стана дебела, а хотелът беше обграден от жандармерия и националисти, циганите започнаха да се измъкват един по един с твърдения, че не са дошли в Шумен да правят политика, а да слушат Софка. Самата певица пък обясни, че не разбира от политика, а дошла да пее, защото била семейна приятелка с Юзеирови.
Пред репортери братята заявиха скандално, че искат да сменят името на Търговище на Ески Джумая. С това, както и с твърденията, че повече от 500 години градът е бил турски, с носенето на фес и използването на турския военен марш „Чеддин деде, неслин баба“ за химн на „Отоман“ според прокуратурата двамата братя в съучастие изпълнили текста на чл. 162 от НК за проповядване на етническа омраза, в случая към българската нация и българския етнос.
Вещи лица и експерти са изследвали всеки жест на двамата националисти и символиката, която Юзеирови са влагали за да унижат християните навръх Разпети петък. Като се започне от използването на зелено-жълта комбинация в знамето на партията и се мине през изпълняване на мюсюлманска молитва „намаз“ в карикатурното полагане на венец на паметника на героя от Балканската война полк. Каварналиев в Шумен. Двамата имат и обвинение за опита за учредително събрание за учредяване на политическа организация на религиозна основа.

/монитор

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук