Социалното министерство ще иска 10% увеличение на държавните заплати от 1 юли

0
217

Социалното министерство ще поиска увеличение на заплатите на работещите в държавната сфера от поне 10% от 1 юли, обяви министърът на труда и социалната политика Георги Гьокова по БНТ. Това ще стане с актуализацията на бюджета.

Второ увеличение на минималната работна заплата тази година едва ли ще има заради възражения от страна на работодателите и Министерство на финансите, допълни той. През април тя бе вдигната на 710 лева.

Данъците ще останат на същото ниво. Минималната пенсия ще бъде увеличена с 10%. Така ще с добавката ще стане 467 лева.

От първи юли се очаква да влязат в сила и данъчните облрекчения за семейства с деца, които ще се приспадат на всеки три месеца, а не веднъж годишно, както беше досега. По какъв механизъм ще се случва това ще определи НАП.

Работи се и върху идеята максималният осигурителен доход да е обвързан със средната работна заплата, като тя се умножи по 2,2.

„Тези мерки за подпомагане в кризата не са антиинфлационни, а антикризисни. Те са в подкрепа на всички хора. Те са антикризисни социални мерки за българите и за бизнеса да могат да минат по-леко през кризата. Не са мерки „на парче“, защото всички предложения на коалиционните партньори бяха събрани, дебатирани и бяха приети тези, около които имаше консенсус. Така че аз не бих нарекъл това работа „на парче“. Работа „на парче“ е, когато някой предприема действия без посока, а това са координирани мерки“, заяви той.

Министър Гьоков все пак се съгласи с критиката, че антикризисните мерки ще са по-малко ефективни при по-бедните.

„Визията ми е, че трябва да се подпомагат тези, които са в най-голяма нужда, но социалната система в България е тромава и работи на солидарен принцип. На тази база не можем да се ориентираме кой може да се оправя с кризата и кой не. Затова се налага да подкрепяме повече хора или всички. Няма как да няма ефект от това, въпреки че ефектът ще е по-малък за тези, които имат повече нужда и много по-голям, дори ненужен за тези, които могат да се оправят с кризата“, призна той.

Затова от социалното министерство предвиждат реформа, която ще започне в началото на следващата година с пари от Плана за възстановяване и устойчивост.

„Ние сме започнали реформа в социалната система, включително цифровизация на процеси, които ще бъдат бързи и които с едно натискане на бутона, да знаем този човек може ли да се справя сам в живота по време на криза или не и да подпомагаме конкретно него.“ – изтъкна Гьоков.

За социалната сфера там се предвиждат 1,2 млрд. лева. Парите ще се използват за реформа в социалното подпомагане, подобряване на условията в социалните домове и повишаване на квалификацията на хората без работа.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук