Социолози: Преднината на Радев трудно ще се навакса на балотажа

0
128
„На изборите през юли партиите на промяната получиха 55% от гласувалите. Сега тези партии получиха 54%. Гласовете през юли са били 1,5 млн., а сега при по-ниска активност са 1,4 млн. лв. За президент няма прегрупиране – Румен Радев е кандидатът на промяната“, каза социологът Юлий Павлов в ефира на Bulgaria ON AIR.
Той смята, че преднината на Радев не може да бъде наваксана на балотажа.
„Вероятността да не бъде преизбран е под 1% и при това само ако се издъни на дебата. Винаги този, който е печелил на първи тур, печели и втория. Още с издигането на кандидатурата на проф. Анастас Герджиков беше ясно. Няма аналог в световната практика да победиш одобряван президент с кандидат, издигнат в последния момент. Не става“, категоричен бе Павлов.
Социологът Васил Тончев смята, че по-ниската избирателна активност може да е в полза на проф. Герджиков.
„Дори и при дебат няма как единият или другият да обедини хората от единия лагер да отидат в другия. Теоретично проф. Герджиков би могъл да има по-добър резултат, ако има по-ниска активност. Дебатът сам по себе си работи за това да се увеличи активността и би трябвало да носи повече позитиви на Радев, отколкото на проф. Герджиков“, отбеляза Тончев.
„Виждате какво се случи с партиите, които не успяха да направят кабинет. Всяка от тях понесе щети. Миналия път избирателите видяха най-много вина в ИТН, но и във всички останали, а сега ще бъде ясно кой се отказва. Който се откаже, в следващия парламент няма да го има“, подчерта социологът.
Според Тончев е възможно да възникне напрежение между евентуалните коалиционни партньори.
„Сега мисля, че тръгват по правилния начин – първо да направят групи, дискусии и политики. И да го правят всички заедно, а не да се договарят поотделно. Но все пак: ще поживеем и ще видим“, коментира социологът.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук