Соцът окраде колите на гнилия Запад

0
1601

В Ловеч правеха москвич, в Пловдив – версии на рено

Още след залповете на „Аврора” вождовете на Великата октомврийска социалистическа революция схващат, че новият строй е свързан с индустриализацията. Тя обаче далеч не се свежда само до Лениновия лозунг „Комунизмът – това е съветска власт плюс електрификация”.

И в Русия се залавят да събуват лаптите, зарязват пешеходството и се качват на автомобили. Но понеже топлата вода и велосипедът са вече открити, доскорошните мужици започват да се държат като китайци от края на ХХ в. Те толкова успешно прекопират моделите от автомобилната индустрия на гнилия Запад, че клонирането и двойничеството на машините е поразително.

Този иновативен подход се прилага чак до падането на Берлинската стена и края на Студената война. После – да се крадат визии и технологии, става напълно безсмислено, защото голяма част от автомобилните гиганти, като „Фиат” и „Рено”, директно изнасят производствата си в Русия. Същото се случва и с автомобилостроенето в другите страни от Източния блок.

По времето на соца част от откраднатите от Русия модели и техните разработки са произвеждани в заводите в Ловеч и в Пловдив. В Ловеч правеха москвич, а в Пловдив – версии на рено.

Вождовете Тодор Живков и Леонид Брежнев приветстваха работническата класа и се опияняваха от нейната любов от лъскави открити черни лимузини.

Популярното жигули всъщност е италианският „Фиат” 124.

Три години след появата на „Опел Рекорд“ през 1953 г. руснаците отвръщат на удара с „Москвич 402“

„Ленинград 1” е копие на пуснатия две години по-рано през 1931-ва американски „Буик -32-90”.

ЗИС-110 е 1:1 „Пакард 180”. Такъв оригинален пакард Сталин подарява на Георги Димитров. Колата е открадната от София и върната в САЩ в зората на демокрацията.

Новата масова хечбек модна линия в соца дойде с „Москвич 2141”. Сглобяваха го и в Ловеч. Той е „Симка”, макар че някои го оприличават и на „Рено”.

Зазката 966, на която се возеха бедни и млади семейства, е соцвариантът на Eн Е Су – „Принц 4”.

Ладата, позната във версии от 2103 до 2106, не е нищо по-различно от „Фиат 125”

В класическата тоталитарна волга ГАЗ-21, емблемата е заменила пумата от майнлайна на „Форд” с рогато еленче.

Гърбатата зазка от модела 965 е „вдъхновена” от фиатчето 600, което слиза от поточните линии пет години по-рано, през 1955-а.

На властта днес не й е нужно да се вози на изплагиатствани модели коли. Оригинален електромобил възседна вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин, след като премиерът Борисов разпореди министрите да слязат от колите на НСО.

Материалът подготви Радослав Нешев.

retro.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук