Спазват ли се новите противоепидемични мерки в София?

0
101

Заради многото случаи на новозаразени с коронавирус в София вече има нови противоепидемични мерки . От полунощ е въведен вечерен час за заведенията, игралните зали и дискотеките. Капацитетът се ограничава до 50%, а влизането е само със зелен сертификат.

Много от заетите в бранша обявиха, че няма да спазват мерките.

„Мярката влиза в сила от 22:00 часа на 27 януари. Капацитетът от 50% също влиза в това число“, обясни пред Нова тв Людмил Чонов от СРЗИ.

Контролът е само за това спазват ли се противоепидемичните мерки –  наличие на зелен сертификат и носене на предпазни маски от персонала. Проверките са намерили и нарушения в дискотека в „Студентски град“.

„Бяха констатирани служители без правилно поставени маски и за тютюнопушене“, обясниха още от СРЗИ. Глобите ще са от 300 до 1000 за физическо лице и от 500 до 2000 за юридическо лице.

За да имат сертификат преди да влязат в дискотеките, десетки се наредиха и пред пункта за тестване.

„Ние считаме, че рестрикциите, които са наложени на нашия бранш, са достатъчни и при 100% ваксиниран персонал, няма никаква логика да затваряме ваксинираните хора в къщи, за сметка на неваксинаните. Ще спазваме зеления сертификат и това е всичко, което ще спазваме“, заяви Ричард Алибегов от Асоциацията на заведенията.

Посетителите няма да подлежат на глоба за нарушаване на вечерния час. Те могат да бъдат глобени само, ако са без сертификат.

Проверките за това спазват ли се ограниченията ще продължат, категорични са от Столичната регионална здравна инспекция.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук