Спаси София: Фандъкова унищожава столичните трамваи

0
2156

Неправителствената организация Спаси София коментира започналия вчера демонтаж на трамвайното трасе в Лозенец, за което те считат, че столичният кмет Йорданка Фандъкова многократно обещва, че ще бъде запазено.

Организацията коментира, че преди 2 години критикува транспортната комисия към СОС, че „временното закриване“ на трамвая до Лозенец е само увертюра към крайната ѝ цел – закриването на трасето и лишаването на Лозенец от адекватен транспорт, организацията „благодари“ на кмета, че закрива поредния коридор за високоскоростен транспорт.

„Обещанията на г-жа Фандъкова, Елен Герджиков и на цял куп зам.-кметове, кметове на райони и общински „експерти“, че Шестицата ще бъде върната до басейна Спартак, ще останат в историята на София като едни от най-сериозните и нагли лъжи, изказвани от хора на толкова високи и отговорни позиции“, коментира Борис Бонев.

„Знаем, че отговорът, който ще последва, е, че трамваят ще бъде заместен от тролейбус, но аз помня предизборната кампания на г-жа Фандъкова от 2011 г., където този тролейбус беше обещан като допълващ трамвая. Явно София се е смалила като население, та сега си позволяваме да го правим заместващ“, допълва Гергин Борисов от организацията.

Спаи София поднеся своите извинения на жителите на Лозенец, „не успяхме да спасим София от любовта на г-жа „кмета“ и нейния „екип експерти“ към унищожението на градския транспорт“.

„Нашето предложение запазва всички трамвайни трасета и решава проблема на хората по бул. Скобелев, които вече 10 години протестират срещу едноколовозното трасе под прозорците си. То беше най-евтино за изпълнение и с най-добри показатели за превозени пътници, но не беше прието, защото изглежда целта е просто трамваите в София да бъдат поетапно и систематично унищожени“, обяснява Бонев.

„С това поредно покушение върху трамваите, г-жа Фандъкова прибавя в постиженията си унищожението на още 2,3 км напълно годна за употреба инфраструктура. Откакто тя заема поста не е построен нито метър трамвайно трасе, но пък премахнатите или изведените от употреба са над 10 км.“, добавя Гергин Борисов.

Според него, това е безпрецедентно за Европа, където в момента се инвестират милиарди евро във възстановяване и разширяване на трамвайните мрежи.

Трасето на трамвая до Лозенец вече се премахва. Точно както предрекохме преди 2 години – "временното" спиране беше…

Публикувахте от Спаси София в Сряда, 1 август 2018 г.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук