Спешно търсят кръводарители

0
1276

Броят на кръводарителите у нас не достигат и остават под Европейските стандарти – около 170 хил. души.

Министерството на здравеопазването планира реформа за по-ефективно използване на кръвните продукти.

Диана Илчева е една от крайно нуждаещите се от кръвна трансплантация у нас.

Предполага се, че вирусна инфекция е отключила автоимунна реакция, която пречи за съсирването на кръвта ѝ. За да оцелеят пациенти като нея, е необходимо вливането на огромно количество кръвна плазма.

По думите на д-р Златан Цончев, началник на „Нервно интензивно отделение“, ИСУЛ, само за Диана до момента са използвани кръв и кръвни продукти поне от 200 човека.

„Лечението при този тип пациенти е, че една част от болните са извън София и съответно техните близки трябва да дарят кръв в София”, коментира пред бТВ д-р Чавдар Ботев, хематолог в НБЛХЗ.

Подобно пътуване се налага, защото според действащото законодателство кръвта не се разменя между петте кръвни центъра в страната освен по изключение и срещу заплащане. Родният град на Диана попада в район Стара Загора.

До момента броят на кръводарителите, които близките са докарали в София е равен на два и половина автобуса с пътници.

Майка ѝ Веска Илчева разказва, че непрекъснато идват коли от Ямбол с хора. „Дори вчера пак имаше”, допълва тя.

Здравното министерство обмисля да промени правилата. Една от идеите за реформа е Националния център по трансфузионна хематология в София да стане координационен. Така кръвта ще се пренасочва според нуждите из страната.

Д-р Николай Андреев, директор на Националния център по трансфузионна хематология, коментира, че така кръвта ще може да циркулира без никакви ограничения.

Кръвта се пренася в хладилни чанти и разстоянието не може да се отрази на качеството, уверяват хематолозите. Прогнозата за Диана пък е, че ще оздравее напълно, но е необходима още кръв.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук