„Справедлива България“ предлага Закон за лобизма срещу ширещата се корупция по високите етажи на властта

0
169

„Справедлива България“ предлага Закон за лобизма срещу ширещата се корупция по високите етажи на властта, това заявиха от пресцентъра на формацията. Лобирането в полза на частен или обществен интерес е практика, която неизбежно съпътства държавното управление на различни равнища.

Липсата на специфична правна уредба на тази дейност създава условия за преплитането ѝ с корупционни действия и практики. Застъпничеството и лобирането в защита на определени интереси е демократична практика, която има своите конституционни основания в правото на всеки гражданин да отправя предложения до държавните органи, което е отредено с чл. 45 от Конституцията, заявиха още от „Справедлива България“.

Необходимостта от усъвършенстване и разгръщане на антикорупционни мерки и механизми, обуславят и потребността от нормативни правила и процедури, които да извадят на светло различните интереси, чрез които се въздейства върху държавните органи, съобщават от коалицията.

Целта на предлагания Закон за лобизма е да създаде именно такива ясни правила, процедури и механизми за прозрачност и публичност при осъществяването на лобистка дейност, казаха от „Справедлива България“.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук