Спрете захарта – главен виновник за рака

0
899

5 причини, поради които ракът и захарта са най-добри приятели

1. Афинитет

Раковите клетки обичат захар! Ето защо рафинираните въглехидрати като бяла захар, бяло брашно, високо-фруктозен царевичен сироп и безалкохолни напитки са изключително опасни за всеки, който се опитва да предотврати или да спре рака. Захарта, по същество храни раковите клетки и насърчава растежа на туморите. Раковите клетки усвояват захарта 10-12 пъти по-бързо от здравите клетки. В действителност, това е в основата на Позитрон емисионна томография (positive emission tomography, PET scans) – един от най-точните инструменти за откриване на раковия растеж. Позитрон емисионна томография използва белязана радиоактивна глюкоза за откриване на туморни клетки. През 1931 година нобеловият лауреат по медицина д-р Ото Хайнрих Варбург, установява, че раковите клетки имат коренно различен енергиен метаболизъм, в сравнение със здравите клетки. Той открива, че при злокачествените тумори процесът гликолиза (процес, при който глюкозата се използва като основно гориво) е значително ускорен.

Как излишната захар и затлъстяването са свързани с рак?

Един от основните механизми, чрез които захарта повлиява развитието на ракови заболявания и други хронични заболявания включва митохондриална дисфункция. Захарта не е идеалното клетъчно гориво – тя изгаря бурно с отделяне на далече по-реактивни кислородни видове, отколкото мазнините, като генерира много повече свободни радикали, които от своя страна причинява увреждане на митохондриалното и ядреното ДНК, наред с клетъчната мембрана и протеините. Изследване показва, че хроничното преяждане, по принцип, има подобен ефект. Повечето хора, които имат склонност към преяждане приемат и двойно по-голямо количество богати на захар храни, което води до двойно по-голям риск от рак.

Хроничното преяждане, освен това, натоварва ендоплазмения ретикулум и вътрешната митохондриална мембрана. Когато ендоплазменият ретикулум получава повече хранителни вещества, отколкото може да преработи, това е сигнал за клетката да намали чувствителността на инсулиновите рецептори, разположени по повърхността й. По този начин, когато човек изяжда повече от това, което му е необходимо, насърчава инсулиновата резистентност и претоварва клетките с излишни хранителни вещества.

Инсулиновата резистентност, от своя страна е в основата на повечето хронични заболявания, включително рак.

Високо-фруктозен царевичен сироп представлява изкуствен подсладител, широко използван в хранително-вкусовата индустрия. Това помага да се обясни защо периодичното гладуване, както и други форми на ограничаване на калориите е толкова ефективен ход за противодействие на инсулиновата резистентност, намаляване на риска от рак и увеличаване на продължителността на живота.

2. Киселинност

Д-р Ото Хайнрих Варбург, също така, се основава и на факта, че раковите клетки се развиват в кисела среда. Захарта е силно киселинна. Нейното рН е около 6.4, което е около 10 пъти по-голяма киселинност от тази на кръвта, която е 7.4.

3. Имунитет

Захарта потиска ключов механизъм на имунната защита, известен като фагоцитоза. Консумирането на 10 супени лъжици захар може да предизвика отслабване на фагоцитозата с 50 %. Ако помислите за захарта във вафлите, палачинките, захарта в газираните напитки, високо-фруктозният царевичен сироп в готовите храни и кетчуп, както и всички десерти и сладкиши, може да видите колко лесно, всъщност, потискате имунната си система. Не само количеството захар, но и честотата на приема на захар и захарни изделия е свързана с имунната функция. В едно проучване е установено, че един час след поглъщането на умерено количество захар, фагоцитозата е намалена с почти 38 %. Два часа по-късно, имунната система е потисната с 44% и не се възстановява напълно в продължение на цели 5 часа.

4. Активност

При повечето хора, консумирайки захар под някаква форма, панкреасът отделя инсулин. Гръдната тъкан, например, съдържа рецептори за инсулин и той се явява мощен стимулатор за техния растеж. Група от Австралийски изследователи са заключили, че високите нива на инсулин-подобен растежен фактор (IGF) могат да бъдат действително причинители на рак на гърдата, простатата, панкреаса и ендометриума. Широко проучване, проведено в 21 страни от Европа, Северна Америка и Азия е заключило, че приемът на захар е силен рисков фактор, допринасящ за по-високите темпове на разпространение на рак на гърдата, особено сред по-възрастните жени. Четиригодишно проучване на Националния институт по обществено здраве и опазване на околната среда в Холандия (National Institute of Public Health and Environmental Protection in the Netherlands) сравнило 111 пациента с рак на жлъчните пътища с 480 здрави контроли и установили, че приемът на захар е свързан с два пъти по-голям риск.

5. Затлъстяване

Захарта сериозно допринася за наднорменото тегло, което е сред известните причини за рак. Според Американския институт за изследване на рака (American Institute for Cancer Research) над 100 000 случая на рак всяка година се причиняват от наднормено количество мазнини. Те включват хранопровода, панкреаса, бъбреците, жлъчния мехур, рак на гърдата и рак на дебелото черво.

Затлъстяването, причинено от комбинацията на прекомерна консумация на рафинирана фруктоза/захар и рядко намаляване на калорийния прием, насърчава рака и чрез хронично възпаление и повишено производство на някои хормони – такива като естроген, който се свързва с повишен риск от рак на гърдата. Според последните изследвания на Тексаския университет (University of Texas MD Anderson Cancer), рафинираната захар, не само увеличава риска от рак на гърдата, но увеличава и риска от разсейването на туморите в други органи. Нещо повече, това проучване е установило, че отговорен за туморите на гърдата и метастазите е главно рафинираната фруктоза във високо-фруктозния царевичен сироп, откриван в преработените храни и напитки.

Без захар, ракът не може да се развива

Една от най-силните стратегии, които са описани, за да се избегне/или лекува рак е раковите клетки да гладуват, като бъдат лишени от главните си източници на храна, които са предимно захар и прекомерно количество протеини. За разлика от всички други клетки в тялото, които могат да използват въглехидрати и мазнини като гориво, раковите клетки нямат тази метаболитна гъвкавост и могат да се развиват, само ако имат достатъчно въглехидрати. Именно за това откритие, немският изследовател на рака Ото Хайнрих Варбург (Otto Heinrich Warburg), всъщност, е получил Нобелова награда през 1931 година. За съжаление, много малко експерти са съгласни с метаболитната теория за рака, но приемат теорията, че може да е страничен ефект от митохондриална дисфункция.

Първото нещо, което трябва да направите, ако искате да избегнете или да лекувате рака, особено при наличие на инсулинова или лептинова резистентност, е да премахнете всички форми на захар/фруктоза и пълнозърнести въглехидрати от диетата си, с цел оптимизиране на сигналните пътища, които допринасят за злокачествената трансформация на клетките.

Намалете приема на фруктоза и сложни въглехидрати

Препоръчва се общият прием на фруктоза да бъде сведен до максимум 25 грама на ден от всички източници, включително плодове. Ако имате инсулинова резистентност, горната граница трябва да бъде сведена до 15 грама на ден. Страдащите от онкологично заболяване вероятно трябва да спазват още по-строги ограничения.

Като цяло, е добре намаляване на всички сложни (нишестени) въглехидрати, а не само на фруктозата, до по-малко от 100 грама на ден. Обикновено 50-60 грама на ден са достатъчни. Най-лесният начин за драстично намаляване на захарта и употребата на фруктоза е да се премине към домашна храна, тъй като голяма част от излишните захари идват от готовите фабрични храни, а не от добавената лъжичка захар в сутрешното кафе. Има и начин да намалите количеството захар, което използвате у дома: използвайте стевия или луо хан вместо захар и изкуствени подсладители. В рецепти, които се нуждаят от добавка на захар може да използвате пресни плодове.

За съжаление, препоръките за здравословно хранене все още препоръчват ограничаване на наситените мазнини до 10 % от калориите, което е вероятно твърде ниско за повечето хора. Лошото е, че в някои от препоръките не се прави разлика между наситените мазнини и трансмазнините, според нивото на нездравословност. Наситените мазнини всъщност са важни за оптималното здраве, както при хората с инсулинова/лептинова резистентност може да има нужда от увеличаване от 50 до 80 % от ежедневния калориен прием на здравословни мазнини.

Трансмазнините от друга страна, нямат никаква здравословна стойност, а данните сочат, че няма поставен безопасен лимит на прием. При това, като недостатък в новите насоки може да се отчете, че захарта и мазнините трябва да се ограничат общо до 10 % от дневните калории. Това напълно отхвърля факта, че като се премахне захарта (въглехидратите) трябва да се замени загубената енергия с нещо друго, което всъщност са здравословни мазнини като тези в авокадото, растителна сметана и ядки, натурални масла, сирене, коксово масло и други. В допълнение, към препоръките за ограничаване на захарта, ограниченията на хранителния холестерол са пренебрегнати, като се препоръчва консумацията на яйца и други храни богати на холестерол. Освен това, се твърди, че трябва да се намали консумацията и на червеното месо.

Влияние на повишения прием на протеини

Рисковете от яденето на твърде много протеини включва повишен риск от рак, тъй като той може да има стимулиращ ефект върху mTOR (Mammalian Target of Rapamycin) пътя, който всъщност има важна роля в развитието на много болести, включително рак. Когато количеството на протеините се сведе до толкова, колкото тялото се нуждае, mTOR остава потиснат и се намалява риска от развитието на ракови изменения. Като общо правило, се препоръчва да се ограничи протеинът до половин грам за кг телесна маса, което средно е около 40 до 70 грама протеин на ден.

Какъв е правилният подход за превенция на рак и хронични заболявания, свързани с високата консумация на захар в глобален мащаб?

Може би, намаляването на общото потребление на захар и допълнително облагане на вредните храни и напитки е първата стъпка към борбата със затлъстяването и свързаните с него заболявания. Някои изследвания предлагат, че понижаването на захарта в газираните напитки може да се окаже особено ефективен подход.

Британско изследване, оценяващо ползите за здравето от постепенно намаляване на захар в напитките за 5-годишен период, предполага, че такава стратегия може да попречи на 1 милион случаи на затлъстяване за период от 20 години. И докато индивидуалното въздействие върху всеки човек от тази мярка ще бъде доста малка, намаляването на средния калориен прием на човек едва с 38 калории на ден, в общ план това може да има по-значим ефект. Намаляването на теглото на човек, дори с малко, може значително да предотврати случаите на диабет тип 2 през следващите две десетилетия.

Превенцията на рака започва с вашия начин на живот

Скрийнинга на рака е описван като най-добрата форма на превенция, но ранната диагностика, всъщност не е превенция. Затова, редица учени смятат, че голяма част от раковите заболявания може да бъдат предотвратени чрез стриктно прилагане на основни стратегии за здравословен начин на живот, включващ следното:

Яжте истинска, домашна храна, избягвайте преработени храни и захар, особено преработена фруктоза – всички форми на захар са вредни за здравето и повишават риска от развитие на рак. Фруктозата обаче, оказва се, е една от най-вредните и трябва да се избягва, доколкото е възможно. Намалете количеството на нишестените въглехидрати, като същевременно осигурявате големи количества пресни органични зеленчуци, заедно с източници на полезни мазнини като авокадо, органични масла, семена, ядки и сурови смлени какаови зърна.

Заместители на захарта – макар учените да са против захарта, не мислете, че се препоръчват нейни изкуствени заместители. Съгласно националния институт по хигиена на околната среда (National Institute of Environmental Health Sciences), подсладители съдържащи аспартам, захарин или сукралоза доказано допринасят за рак на пикочния мехур, левкемия и лимфом. Добри заместители на захарта са стевия, ечемичен малц, оризов сироп и палмова захар. Дори подсладители с висок гликемичен индекс като меласа, мед и чист кленов сироп са сравнително по-добър избор от рафинираните захари и може да избегнете неблагоприятните ефекти от захарта, ако ги консумирате в присъствието на богати на фибри храни като ленено семе.

Прекратете храненето поне три часа преди лягане – има доста убедителни доказателства за това, че когато в клетъчните митохондрии постъпва гориво, от което те не се нуждаят, това води до отделяне на голям брой електрони, които ще освободят реактивни кислородни видове (свободни радикали), които увреждат митохондриите и в крайна сметка ядрената ДНК. Има доказателства, които сочат, че раковите клетки имат еднакво увредени митохондрии. Ето защо, последното нещо, което искате е да ядете, преди да си легнете. Най-здравословно би било да се стремите към поне 6 часа интервал между храненето и лягането.

Оптимизиране на витамин Д – Витамин Д влияе на почти всяка клетка в тялото и е един от най-силните природни оръжия срещу рак. Смята се, че той може да проникне в раковите клетки и да задейства апоптоза (клетъчна смърт). При наличие на раково заболяване, нивата на витамин Д в организма трябва да са между 70 до 100 нг/мл. Витамин Д работи в синхрон с всяка терапия на рак.

Ограничете протеините – ново изследване подчертава значението на mTOR пътя в развитието на рак и хронични заболявания. Когато този път е активен – раковият растеж се ускорява. За да се потисне този път е разумно да се ограничи количеството на приеманите протеини до 1 грам на килограм телесна маса. Това е около 40 до 70 грама на ден най-много.

Избягвайте неферментирали соеви продукти – неферментиралата соя е с високо съдържание на растителни естрогени (фитоестрогени), принадлежащи към изофлавони. Според някои проучвания, соята работи съвместно с човешкия естрогена за увеличаване на клетъчната пролиферация в гърдите, което увеличава риска от мутации и раково израждане на клетките.

Подобрете инсулиновата и лептиновата рецепторна чувствителност – най-добрият начин да направите това е като избягвате захар и зърнени храни и ограничите невлакнестите въглехидратите до 100 грама на ден.

Спортувайте редовно – Една от основите причини, поради които се смята, че упражненията са ефективен начин за намаляване на риска от рак е, факта, че те предизвикват понижаване и контролиране на нивата на инсулина. Също така, изследвания показват, че броят на туморите намалява заедно с телесните мазнини, което може да бъде допълнителен фактор. Упражненията помагат още за понижаване на нивата на естроген, което обяснява и потенциалната им мощ срещу рака на гърдата. И накрая, упражненията повишават митохондриалната биогенеза, което е от съществено значение в борбата с рака.

Поддържайте здравословно тегло – това ще дойде по естествен път, ако започнете да се храните правилно и да спортувате. Важно е да се губят излишните мазнини, тъй като мазнините имат отношение към естрогеновия синтез.

Пийте половин до 1 литър органичен зеленчуков сок дневно.

Приемайте голямо количество омега-3 мастни киселини с животински произход, като масло от крил.

Използвайте куркумин – това е активната съставка в куркумата. Високите му концентрации могат да бъдат много полезни за допълнение към лечението на рак. Куркуминът е доказал основен терапевтичен потенциал за превенция на метастазирането на рак на гърдата.

Избягвайте да пиете алкохол или сведете питиетата до максимум едно на ден.

Избягвайте електромагнитните полета, колкото е възможно – дори електрическите одеяла повишават риска от рак.

Избягвайте синтетична хормон-заместителна терапия, особено ако вече имате рискови фактори – Ракът на гърдата е свързан с естрогена, а според проучване, публикувано в списание на Националния институт по ракови заболявания (National Cancer Institute), случаите на рак на гърдата при жените драстично са намалели с намалената употреба на хормон-заместваща терапия (противозачатъчни). Ако, все пак, се налага да се подложите на такава терапия, трябва да помислите за биоидентична хормонална заместителна терапия, при която се използват хормони, които са молекулярно идентични с тези, които тялото произвежда и не предизвикват щети на организма. Това е много по-безопасна алтернатива.

Избягвайте бисфенол А, фталати и ксеноестрогени, които са свързани с повишен риск от рак на гърдата.

Уверете се, че не страдате от йоден дефицит – според Д-р Дейвид Браунстейн (Dr. David Brownstein), автор на книгата „Iodine: Why You Need it, Why You Can’t Live Without it,“ (“ Йод: Защо имате нужда от него, защо не може да живеете без него „), йодът действително има силни противоракови свойства и е доказано, че причинява клетъчна смърт в раковите клетки на гърдата и щитовидната жлеза.

Избягвайте консумацията на овъглено месо – дървените въглища или печенето на скара се свързва с повишен риск от рак, което се дължи на образуващия се акриламид – канцероген, който се получава, когато съдържащи скорбяла храни са силно препечени или препържени./ПИК

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук